Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013

Μια ξακουστή υφάντρα στην πόλη μας… 

Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στα Κοκκινόγεια Δράμας την εποχή του '50.
Ήταν μια εποχή που συγκέντρωνε τα παιδιά στη γειτονιά, τις γιαγιάδες στην αυλόπορτα και τις νυφάδες στον αργαλειό.
Θυμάται μία θεία της που ύφαινε κουρελούδες στον αργαλειό και Θρακιώτισσες που ύφαιναν όμορφα υφαντά για καθημερινή χρήση.
Αλλά το όνειρό της να γίνει υφάντρα αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα, όταν η τύχη την οδηγεί το 1952 στην Παιδόπολη Λάρισας, στο μαθητικό εργαστήρι με τους πολλούς αργαλειούς.
Έγινε υφάντρα και δίδαξε σε γυναίκες, νεότερες και μεγαλύτερες, την υφαντική τέχνη.
Το 1971 βάζει στο σπίτι της τον ξύλινο χωριάτικο αργαλειό της και συνεχίζει να δημιουργεί.
Στόλισε παράθυρα με πλουμιστές κουρτίνες ,τραπέζια με τραπεζομάντιλα ,καρέδες και σεμέδες. Έντυσε κυρίες με υφαντές φούστες και φορέματα ανάλογα με τη μόδα της εποχής. Και μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο συνέχισε να υφαίνει και να δημιουργεί αθάνατα έργα τέχνης και πίνακες εμπνευσμένους από τη θρησκεία την ελληνική παράδοση την αρχαία Ελλάδα την μυθολογία κ.τ.λ. Είναι η υφάντρα Αγγελική Σεφεριάδου Καραογλανίδου, που αυτές τις μέρες εκθέτει τα υφαντά της στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας Βόλου. Σήμερα είχαμε τη χαρά να τη γνωρίσουμε από κοντά.
Μας μίλησε για την τέχνη της και μας ξενάγησε στην έκθεση με τα έργα της. Την ευχαριστούμε...

 
Σήμερα 26 Νοεμβρίου με τον κύριό μας επισκεφτήκαμε το Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας και είδαμε μια έκθεση υφαντικής.
Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν το υφαντό με την κυρά της Ρω. Έδειχνε μια γυναίκα που ήταν σ’ ένα νησί και ύψωνε την ελληνική σημαία.
Στην κυρία Αγγελική, έτσι την έλεγαν την κυρία που μας έδειξε τα υφαντά της, θα ήθελα να πω πολλά θερμά συγχαρητήρια.
Θα μου άρεσε και μένα, όταν μεγαλώσω, να δημιουργώ έργα όπως η κυρία Αγγελική.
Βάσω Φλώρου

 
Μια μέρα μας είπε ο κύριος ότι θα πάμε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας για να δούμε μία έκθεση που γίνεται αυτές τις μέρες. Αυτή η έκθεση, η δεύτερη που επισκέπτομαι φέτος με την τάξη μου, ήταν με χρωματιστά υφαντά.
Στην έκθεση ήταν και η κυρία Αγγελική, η οποία είχε κάνει τα υφαντά. Τα σχέδια στα υφαντά της τα εμπνεύστηκε από: τη Θρησκεία μας, την Ιστορία μας, τα ζώα, τα πουλιά, ζωγραφιές παιδιών και τη λαϊκή παράδοση. Για αυτά τα έργα τέχνης έχει κάνει πολύ δουλειά η κυρία Αγγελική και γι’ αυτό είναι τόσο ωραία. Και για αυτό το λόγο είναι μια υφάντρα που μου αρέσουν πολύ τα έργα της.
Ελένη-Καλλιόπη Τσιμπερίδη

Ο δάσκαλός μας, ο κύριος Γεράσιμος, μας πήγε την Τρίτη στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας Βόλου, για να δούμε μια έκθεση υφαντών φτιαγμένα στον παραδοσιακό αργαλειό.
Πριν πάμε στην έκθεση, μιλήσαμε στην τάξη για τον αργαλειό και πόσα πολλά πράγματα έκαναν οι άνθρωποι σ’ αυτόν. Ο κύριος μας έφερε και ένα χαλί που το είχε φτιάξει η προγιαγιά του στον αργαλειό.
Στην έκθεση μου έκανε εντύπωση το υφαντό η Κυρά της Ρω, που την παρουσίαζε με μαύρα ρούχα, να κρατά ψηλά την ελληνική σημαία και δίπλα της ένα εκκλησάκι. Ακριβώς όπως ήταν η κυρά της Ρω φύλακας της πατρίδας μας. Η κυρία Αγγελική εμπνεύστηκε το έργο της από τη ζωγραφιά ενός εντεκάχρονου παιδιού.
Κωνσταντίνος Σωτήρης


Την Τρίτη πήγαμε και επισκεφτήκαμε το Πολιτιστικό κέντρο και είδαμε μια έκθεση υφαντικής τέχνης.
Εκεί μια κυρία είχε φτιάξει διάφορα υφαντά με τον αργαλειό της. Είχε κάνει πολλά έργα που ήταν ωραία και είχαν πολλά χρώματα. Είχε υφαντά με την εικόνα του Χριστού, με σταυρούς, με πουλιά και διάφορα άλλα. Πιο πολύ μου άρεσε ένα υφαντό που έδειχνε την ιστορία μιας κοπέλας φτωχής και ενός βοσκού.
Ήταν όλα πολύ ωραία.
Δημήτρης Τσάτσης

Στην έκθεση του Πολιτιστικού Κέντρου είδαμε διάφορα υφαντά που είχαν πάνω τους ωραία σχέδια. Δεν έχω ξαναδεί τόσο όμορφα σχέδια. Είχε γατούλες, αετούς, περιστέρια, πρόβατα και άλλα πολλά. Επίσης είχε και πολύ όμορφα μαξιλάρια με πανέμορφα λουλούδια.
Όλα αυτά που είδαμε ήταν φτιαγμένα από την κα. Αγγελική Σεφεριάδου Καραογλανίδου.
Γιάννης Χρυσοβέργης
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: