Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ!


Οπλισμένοι με κέφι και μεράκι οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας μαζί με τους δασκάλους τους εξέδραμαν σε ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό περίπατο με στόχο να συμμετέχουν στη δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός-εκστρατεία για το αστικό πράσινο», που οργάνωσαν από κοινού το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (ΚΠΕ) και ο δήμος Νέας Ιωνίας με τη στήριξη της ΝΑΜ, του ΚΕΤΕΑΘ και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο στόχος ήταν να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και οι έφηβοι για την πράσινη ανάπτυξη και τη χρησιμότητα του αστικού πράσινου -κι όχι μόνο- στον τόπο όπου ζουν.
Πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπ/σης αγκάλιασαν αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία και συμμετείχαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ,τώρα την άνοιξη , στη δημιουργία ελαιώνα απέναντι στο Πανθεσσαλλικό Στάδιο.
Οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου της Νέας Ιωνίας ξεκινώντας απ’ το σχολείο τους και περνώντας διαδοχικά μέσα απ’ το περιποιημένο ψυχαγωγικό και πολιτιστικό άλσος Ανδρέα Βαλαχή και το Ολυμπιακό πάρκο, που καθαρίζεται ήδη και αυτό με έντονους και ιλιγγιώδεις ρυθμούς έφτασαν στο σημείο συνάντησης των σχολείων απέναντι απ’ το Πανθεσσαλλικό Στάδιο και δίπλα στον ξενώνα των αθλητών.
Η διαδρομή ήταν εξαιρετική εφόσον λόγω εποχής άλλα δέντρα ήταν ανθισμένα κι άλλα ήδη πρόβαλλαν τον ζουμερό και ξινόγλυκο καρπό τους , όπως οι μουριές, μαγευτικές εικόνες στον αστικό ιστό της Νέας Ιωνίας . Τα ποικίλα κελαηδίσματα των φλύαρων φτερωτών μας φίλων έκαναν συντροφιά σ’ όλη τη διαδρομή στους λιλιπούτειους φίλους , οι οποίοι φορώντας καπελάκια για τον ήλιο και τραγουδώντας έφτασαν στο σημείο της συνάντησης, όπου τριακόσιοι και πλέον μαθητές από διάφορα σχολεία μαζί με τους δασκάλους τους ήρθαν για να δώσουν το δικό τους μήνυμα για το περιβάλλον.
Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν: το 1ο Δ.Σ. Βόλου, το 4ο Δ.Σ. Βόλου, το 6ο Δ.Σ. Βόλου, το 13ο Δ.Σ. Βόλου, 25ο Δ.Σ. Βόλου, 27ο Δ.Σ. Βόλου, το 2ο Ειδικό Δ.Σ. Βόλου, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιδρύματος Ανηλίκων Βόλου, το 2ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας, το 4ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας-«Π. Κατσιρέλος», το 10ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας και το Δημοτικό Σχολείο Αφετών.
Εκεί τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Μακρινίτσας, Παρδαλίδης Θεολόγος, Τσαβέ Πηνελόπη και Τσιμπλούλης Γεράσιμος καθώς και η γραμματέας του Κέντρου Γεωργούση Ελευθερία σε έναν απλά διαμορφωμένο σκιερό χώρο αφού μίλησαν στα παιδιά σε ομάδες, τα έδωσαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να εκφραστούν εικαστικά ζωγραφίζοντας το κάθε παιδί από ένα δέντρο, όπως το ’βλεπε και το φανταζόταν το καθένα και αυτά τα έργα δόθηκαν στο ΚΠΕ Μακρινίτσας.
Ακολούθως οι υπάλληλοι του δήμου Ν. Ιωνίας με την επίβλεψη του αντιδημάρχου Πρασίνου κ. Σακελλαρίου Κωνσταντίνου και προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Λάζου Στέφανουάνοιγαν με τάξη λακκούβες, όπου μαζί με τους μαθητές έβαζαν δενδρύλλια ελιάς με την ταμπέλα του κάθε σχολειού επάνω , ώστε το κάθε σχολείο να γνωρίζει και να περιποιείται το δικό του δέντρο και να είναι σημείο αναφοράς του.
Τα παιδιά του 2ου δημοτικού επιπλέον, με δική τους πρωτοβουλία και με την καθοδήγηση των δασκάλων τους , χρησιμοποιώντας πλαστικά γάντια μιας χρήσης εξοβελίστηκαν στο χώρο και καθάρισαν ένα μεγάλο τμήμα του πάρκου από τα διάφορα πεταμένα χαρτιά και σακούλες .
Έτσι ένιωσαν βαθιά το πνεύμα της οικολογικής συνείδησης και συμμετοχής και ταυτόχρονα έδωσαν με τη συμβολική τους αυτή κίνηση τη δυνατότητα να δουν και τα άλλα παιδιά πως το καθαρό φυσικό περιβάλλον είναι υπόθεση όλων.
Είναι πολύ σημαντικό να περνούν τα παιδιά απ’ αυτό το χώρο μετά από κάποια χρόνια , να βλέπουν και να θυμούνται την προσφορά τους, να δροσίζονται κάτω απ’ την απλόκλαδη ελιά τους , να απολαμβάνουν το δικό τους ελαιώνα!! Πώς είναι δυνατόν να μη σεβαστούν αυτά τα παιδιά τα δέντρα , που τα ίδια φύτεψαν και θα τα βλέπουν κάθε χρόνο να μεγαλώνουν;
Μ’ όλη αυτήν την ευχάριστη παρένθεση της σχολικής ζωής μαθητές και δάσκαλοι πήραν το δρόμο της επιστροφής κουβαλώντας νέες εμπειρίες μα πάνω απ’ όλα πολλές ,πιότερες οικολογικές ευαισθησίες . Ευαισθησίες που θα γίνονται πράξη σε κάθε παρουσιαζόμενη ευκαιρία και ευελπιστούμε ότι θα υπάρχει και ανάλογη συνέχεια απ’ όλους τους παραπάνω φορείς.

Οι μικροί αυτοί μαθητές - ολυμπιονίκες
της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος
απέκτησαν ήδη ένα μεγάλο βραβείο ,
το δικό τους 'κότινο' ελιάς!
Σημείωση: Η παρούσα ανάρτηση δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας "Η Θεσσαλία της Δευτέρας", στις 18 -5 -2009

1 σχόλιο:

Τσιμπλούλης Γεράσιμος-Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας είπε...

Σας ευχαριστούμε που αγκαλιάσατε την πρωτοβουλία του ΚΠΕ. Είστε συνοδοιπόροι σε μια προσπάθεια και σε ένα όραμα για μια όμορφη-πράσινη-καθαρή πόλη.