Τρίτη, 26 Μαΐου 2009

4ο Δημοτικό Σχολείο Ν.Ιωνίας "Παν. Κατσιρέλος"

ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, υπάλληλοι υπηρεσίας πρασινού και μαθητές

Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές στη δεντροφύτευση
που γίνεται στην αυλή του Σχολείου

Ο Δήμαρχος και ο Διευθυντής του Σχολείου μαζί με τους μαθητές
την ώρα της δεντροφύτευσης

Ημερίδα για το αστικό πράσινο στο Σχολείο μας

Στην τάξη συζητάμε για το πράσινο στην πόλη

Το Σχολείο μας αποφάσισε για φέτος να συμμετάσχει στη δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός-εκστρατεία για το αστικό πράσινο», που οργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (ΚΠΕ). Αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, ο Δήμος Ν. Ιωνίας, η ΕΚΠΟΛ, το ΚΕΤΕΑΘ και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συμμετέχουν 35 σχολεία του Νομού.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο στόχος μας είναι να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές του σχολείου για την πράσινη ανάπτυξη και τη χρησιμότητα του αστικού πράσινου -κι όχι μόνο- στον τόπο όπου ζουν.
Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό οι μαθητές του σχολείου μας να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση και να ενεργοποιηθούν συμμετέχοντες σε δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα με σκοπό να βελτιώσουν και να διαμορφώσουν την πόλη που ζουν.
Είναι σημαντικό ότι πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπ/σης αγκάλιασαν αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία και συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό και στη δημιουργία ενός ελαιώνα απέναντι στο Πανθεσσαλλικό Στάδιο.
Το σημείο που επικεντρώσαμε όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ήταν η ενημέρωση και η κατάδειξη ως του πιο σημαντικού παράγοντα τη δημιουργία πράσινων γωνιών στην πόλη μας, το πρασίνισμα των μπαλκονιών και των ταρατσών. Αυτό εκτός από την αισθητική πλευρά του θέματος είναι και ιδιαίτερα σημαντικό καθόσον οι πράσινες γωνιές της πόλης αποτελούν χώρους αναψυχής, χαλάρωσης και κοινωνικής συναναστροφής.
Ακόμα διατηρούν τη βιοποικιλότητα, βελτιώνουν το κλίμα και αυτό επιτυγχάνεται με την επίδραση που έχουν τα φυτά στη μετρίαση της θερμοκρασίας, στην εξισορρόπηση της υγρασίας στη βελτίωση του φωτεινού καθεστώτος, στη δέσμευση της σκόνης και των αέριων ρύπων, στη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αέρα.
Τα δέντρα όπως και όλα τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης που επιτελούν δεσμεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και παράγουν αντίστοιχα μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Με τον τρόπο αυτό αντισταθμίζουν το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουν οι άνθρωποι στο περιβάλλον. Ένα ώριμο δέντρο μπορεί να απορροφήσει από 2 έως και 40 κιλά CO2 το χρόνο ανάλογα με το είδος και ταυτόχρονα να απελευθερώσει το οξυγόνο που χρειάζονται τέσσερις άνθρωποι για να ζήσουν. Επίσης μειώνουν τους θορύβους προσφέρουν εμπειρίες (μυρωδιές, χρώματα, αλλαγή εποχών). Για μια ανθρώπινη πόλη πρέπει, το 30% περίπου της πόλης να προορίζεται για χώρους πρασίνου.
Οι χώροι αυτοί να είναι επίκαιρα τοποθετημένοι.
Τα πεζοδρόμια να επιτρέπουν τη φύτευση μεγάλων δένδρων.
Στο σχεδιασμό των κοινόχρηστων χώρων της πόλης να συμμετέχουν ειδικοί.
Όχι περαιτέρω μείωση της επιφάνειας του πρασίνου, με δήθεν αξιοποιήσεις του χώρου.
Αύξηση του όγκου του πρασίνου στις υπάρχουσες επιφάνειες με εγκατάσταση μεγάλων φυτών και δένδρων.
Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων όπου μπορεί να γίνει για εγκατάσταση μεγάλων δένδρων και όχι ζαρντινιέρων.
Είναι λοιπόν εμφανή η αναγκαιότητα της αλλαγής της πόλης και από γκρίζα τσιμεντούπολη να γίνει μια πιο ανθρώπινη και πράσινη πόλη.
Γι αυτό ο κυρίαρχος στόχος μας είναι οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι γονείς αλλά και όλοι οι πολίτες να γνωρίσουν τη σημασία του αστικού πράσινου, να ευαισθητοποιηθούν στην προστασία του και να συμμετέχουν σε δράσεις που αποβλέπουν στην αύξησή του.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Το σχολείο μας στα πλαίσια συμμετοχής του στο πρόγραμμα που αφορά το αστικό πράσινο προγραμμάτισε τις παρακάτω δραστηριότητες:
· Συμμετοχή του σχολείου στη ημερίδα για το αστικό πράσινο στις 7 Απριλίου 2009
· Συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά δέντρων
(αγοράστηκαν 2 ελιές για την δεντροφύτευση και την δημιουργία του ελαιώνα στο χώρο του Πανθεσσαλικού σταδίου και 4 αρσενικές μουριές και θάμνων και καλλωπιστικά φυτά για τον αύλειο χώρο του σχολείου)
· Συμμετοχή της Γ ΄και της Δ΄τάξεων του σχολείου στη δεντροφύτευση στο χώρου του Πανθεσσαλικού σταδίου την Παρασκευή 16 Μαΐου 2009
· Πραγματοποίηση ημερίδας στο χώρο του σχολείου
την Τρίτη 26 Μαΐου 2009
· Δεντροφύτευση στην αυλή του σχολείου
· Έκθεση των δημιουργημάτων των μαθητών
σχετικά με το αστικό πράσινο στον χώρο του σχολείου
Όλες οι τάξεις του σχολείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα και οι μαθητές της κάθε τάξης δημιούργησαν πραγματικά έργα τέχνης, έχοντας ως έμπνευση το δέντρο σε όλες τις εκφάνσεις του.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΘΕΛΟΥΜΕ πράσινο. Στο κέντρο και στις γειτονιές, στα μπαλκόνια, στις ταράτσες και στους τοίχους, στους ελεύθερους δημόσιους χώρους και στα πάρκα.
ΘΕΛΟΥΜΕ δέντρα, θάμνους και λουλούδια που θα ομορφύνουν την πόλη μας και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.
ΘΕΛΟΥΜΕ ελεύθερους χώρους - ανάσες οξυγόνου και δροσιάς, χώρους όμορφους και λειτουργικούς.
ΘΕΛΟΥΜΕ να μειώσουμε τους ρύπους που απειλούν την υγεία μας και επιβαρύνουν το περιβάλλον.
ΘΕΛΟΥΜΕ τη ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, πόλη όμορφη, καθαρή και ήρεμη, που θα μας ξεκουράζει από το άγχος και την κούραση της καθημερινότητας.

1 σχόλιο:

Τσιμπλούλης Γεράσιμος-Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας είπε...

Η δουλειά που έγινε στο σχολείο σας σχετικά με το αστικό πράσινο είναι πολύ καλή και ενδιαφέρουσα. Καταφέρατε να αλλάξετε την εικόνα της σχολικής αυλής. Το πράσινο πήρε τη σκυτάλη από το τσιμέντο.
Μπράβο στα παιδιά, μπράβο και σε όλους τους συναδέλφους.