Τρίτη 26 Μαΐου 2009

4ο Δημοτικό Σχολείο Ν.Ιωνίας "Παν. Κατσιρέλος"

ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, υπάλληλοι υπηρεσίας πρασινού και μαθητές

Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές στη δεντροφύτευση
που γίνεται στην αυλή του Σχολείου

Ο Δήμαρχος και ο Διευθυντής του Σχολείου μαζί με τους μαθητές
την ώρα της δεντροφύτευσης

Ημερίδα για το αστικό πράσινο στο Σχολείο μας

Στην τάξη συζητάμε για το πράσινο στην πόλη

Το Σχολείο μας αποφάσισε για φέτος να συμμετάσχει στη δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός-εκστρατεία για το αστικό πράσινο», που οργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (ΚΠΕ). Αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, ο Δήμος Ν. Ιωνίας, η ΕΚΠΟΛ, το ΚΕΤΕΑΘ και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συμμετέχουν 35 σχολεία του Νομού.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο στόχος μας είναι να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές του σχολείου για την πράσινη ανάπτυξη και τη χρησιμότητα του αστικού πράσινου -κι όχι μόνο- στον τόπο όπου ζουν.
Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό οι μαθητές του σχολείου μας να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση και να ενεργοποιηθούν συμμετέχοντες σε δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα με σκοπό να βελτιώσουν και να διαμορφώσουν την πόλη που ζουν.
Είναι σημαντικό ότι πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπ/σης αγκάλιασαν αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία και συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό και στη δημιουργία ενός ελαιώνα απέναντι στο Πανθεσσαλλικό Στάδιο.
Το σημείο που επικεντρώσαμε όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ήταν η ενημέρωση και η κατάδειξη ως του πιο σημαντικού παράγοντα τη δημιουργία πράσινων γωνιών στην πόλη μας, το πρασίνισμα των μπαλκονιών και των ταρατσών. Αυτό εκτός από την αισθητική πλευρά του θέματος είναι και ιδιαίτερα σημαντικό καθόσον οι πράσινες γωνιές της πόλης αποτελούν χώρους αναψυχής, χαλάρωσης και κοινωνικής συναναστροφής.
Ακόμα διατηρούν τη βιοποικιλότητα, βελτιώνουν το κλίμα και αυτό επιτυγχάνεται με την επίδραση που έχουν τα φυτά στη μετρίαση της θερμοκρασίας, στην εξισορρόπηση της υγρασίας στη βελτίωση του φωτεινού καθεστώτος, στη δέσμευση της σκόνης και των αέριων ρύπων, στη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αέρα.
Τα δέντρα όπως και όλα τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης που επιτελούν δεσμεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και παράγουν αντίστοιχα μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Με τον τρόπο αυτό αντισταθμίζουν το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουν οι άνθρωποι στο περιβάλλον. Ένα ώριμο δέντρο μπορεί να απορροφήσει από 2 έως και 40 κιλά CO2 το χρόνο ανάλογα με το είδος και ταυτόχρονα να απελευθερώσει το οξυγόνο που χρειάζονται τέσσερις άνθρωποι για να ζήσουν. Επίσης μειώνουν τους θορύβους προσφέρουν εμπειρίες (μυρωδιές, χρώματα, αλλαγή εποχών). Για μια ανθρώπινη πόλη πρέπει, το 30% περίπου της πόλης να προορίζεται για χώρους πρασίνου.
Οι χώροι αυτοί να είναι επίκαιρα τοποθετημένοι.
Τα πεζοδρόμια να επιτρέπουν τη φύτευση μεγάλων δένδρων.
Στο σχεδιασμό των κοινόχρηστων χώρων της πόλης να συμμετέχουν ειδικοί.
Όχι περαιτέρω μείωση της επιφάνειας του πρασίνου, με δήθεν αξιοποιήσεις του χώρου.
Αύξηση του όγκου του πρασίνου στις υπάρχουσες επιφάνειες με εγκατάσταση μεγάλων φυτών και δένδρων.
Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων όπου μπορεί να γίνει για εγκατάσταση μεγάλων δένδρων και όχι ζαρντινιέρων.
Είναι λοιπόν εμφανή η αναγκαιότητα της αλλαγής της πόλης και από γκρίζα τσιμεντούπολη να γίνει μια πιο ανθρώπινη και πράσινη πόλη.
Γι αυτό ο κυρίαρχος στόχος μας είναι οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι γονείς αλλά και όλοι οι πολίτες να γνωρίσουν τη σημασία του αστικού πράσινου, να ευαισθητοποιηθούν στην προστασία του και να συμμετέχουν σε δράσεις που αποβλέπουν στην αύξησή του.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Το σχολείο μας στα πλαίσια συμμετοχής του στο πρόγραμμα που αφορά το αστικό πράσινο προγραμμάτισε τις παρακάτω δραστηριότητες:
· Συμμετοχή του σχολείου στη ημερίδα για το αστικό πράσινο στις 7 Απριλίου 2009
· Συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά δέντρων
(αγοράστηκαν 2 ελιές για την δεντροφύτευση και την δημιουργία του ελαιώνα στο χώρο του Πανθεσσαλικού σταδίου και 4 αρσενικές μουριές και θάμνων και καλλωπιστικά φυτά για τον αύλειο χώρο του σχολείου)
· Συμμετοχή της Γ ΄και της Δ΄τάξεων του σχολείου στη δεντροφύτευση στο χώρου του Πανθεσσαλικού σταδίου την Παρασκευή 16 Μαΐου 2009
· Πραγματοποίηση ημερίδας στο χώρο του σχολείου
την Τρίτη 26 Μαΐου 2009
· Δεντροφύτευση στην αυλή του σχολείου
· Έκθεση των δημιουργημάτων των μαθητών
σχετικά με το αστικό πράσινο στον χώρο του σχολείου
Όλες οι τάξεις του σχολείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα και οι μαθητές της κάθε τάξης δημιούργησαν πραγματικά έργα τέχνης, έχοντας ως έμπνευση το δέντρο σε όλες τις εκφάνσεις του.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΘΕΛΟΥΜΕ πράσινο. Στο κέντρο και στις γειτονιές, στα μπαλκόνια, στις ταράτσες και στους τοίχους, στους ελεύθερους δημόσιους χώρους και στα πάρκα.
ΘΕΛΟΥΜΕ δέντρα, θάμνους και λουλούδια που θα ομορφύνουν την πόλη μας και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.
ΘΕΛΟΥΜΕ ελεύθερους χώρους - ανάσες οξυγόνου και δροσιάς, χώρους όμορφους και λειτουργικούς.
ΘΕΛΟΥΜΕ να μειώσουμε τους ρύπους που απειλούν την υγεία μας και επιβαρύνουν το περιβάλλον.
ΘΕΛΟΥΜΕ τη ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, πόλη όμορφη, καθαρή και ήρεμη, που θα μας ξεκουράζει από το άγχος και την κούραση της καθημερινότητας.

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Ημέρα των Πάρκων


Η 24η Μαΐου έχει οριστεί
ως Ευρωπαϊκή Ημέρα των Πάρκων.
Αλήθεια ποια είναι η εικόνα των πάρκων της πόλης μας;
Εμείς έχουμε λόγο ως πολίτες για την ταυτότητα
και το ρόλο τους;
Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε ένα εθελοντικό κίνημα,
που θα συμβάλλει
στην αύξηση και στην προστασία του αστικού πράσινου;

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ!


Οπλισμένοι με κέφι και μεράκι οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας μαζί με τους δασκάλους τους εξέδραμαν σε ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό περίπατο με στόχο να συμμετέχουν στη δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός-εκστρατεία για το αστικό πράσινο», που οργάνωσαν από κοινού το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (ΚΠΕ) και ο δήμος Νέας Ιωνίας με τη στήριξη της ΝΑΜ, του ΚΕΤΕΑΘ και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο στόχος ήταν να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και οι έφηβοι για την πράσινη ανάπτυξη και τη χρησιμότητα του αστικού πράσινου -κι όχι μόνο- στον τόπο όπου ζουν.
Πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπ/σης αγκάλιασαν αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία και συμμετείχαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ,τώρα την άνοιξη , στη δημιουργία ελαιώνα απέναντι στο Πανθεσσαλλικό Στάδιο.
Οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου της Νέας Ιωνίας ξεκινώντας απ’ το σχολείο τους και περνώντας διαδοχικά μέσα απ’ το περιποιημένο ψυχαγωγικό και πολιτιστικό άλσος Ανδρέα Βαλαχή και το Ολυμπιακό πάρκο, που καθαρίζεται ήδη και αυτό με έντονους και ιλιγγιώδεις ρυθμούς έφτασαν στο σημείο συνάντησης των σχολείων απέναντι απ’ το Πανθεσσαλλικό Στάδιο και δίπλα στον ξενώνα των αθλητών.
Η διαδρομή ήταν εξαιρετική εφόσον λόγω εποχής άλλα δέντρα ήταν ανθισμένα κι άλλα ήδη πρόβαλλαν τον ζουμερό και ξινόγλυκο καρπό τους , όπως οι μουριές, μαγευτικές εικόνες στον αστικό ιστό της Νέας Ιωνίας . Τα ποικίλα κελαηδίσματα των φλύαρων φτερωτών μας φίλων έκαναν συντροφιά σ’ όλη τη διαδρομή στους λιλιπούτειους φίλους , οι οποίοι φορώντας καπελάκια για τον ήλιο και τραγουδώντας έφτασαν στο σημείο της συνάντησης, όπου τριακόσιοι και πλέον μαθητές από διάφορα σχολεία μαζί με τους δασκάλους τους ήρθαν για να δώσουν το δικό τους μήνυμα για το περιβάλλον.
Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν: το 1ο Δ.Σ. Βόλου, το 4ο Δ.Σ. Βόλου, το 6ο Δ.Σ. Βόλου, το 13ο Δ.Σ. Βόλου, 25ο Δ.Σ. Βόλου, 27ο Δ.Σ. Βόλου, το 2ο Ειδικό Δ.Σ. Βόλου, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιδρύματος Ανηλίκων Βόλου, το 2ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας, το 4ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας-«Π. Κατσιρέλος», το 10ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας και το Δημοτικό Σχολείο Αφετών.
Εκεί τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Μακρινίτσας, Παρδαλίδης Θεολόγος, Τσαβέ Πηνελόπη και Τσιμπλούλης Γεράσιμος καθώς και η γραμματέας του Κέντρου Γεωργούση Ελευθερία σε έναν απλά διαμορφωμένο σκιερό χώρο αφού μίλησαν στα παιδιά σε ομάδες, τα έδωσαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να εκφραστούν εικαστικά ζωγραφίζοντας το κάθε παιδί από ένα δέντρο, όπως το ’βλεπε και το φανταζόταν το καθένα και αυτά τα έργα δόθηκαν στο ΚΠΕ Μακρινίτσας.
Ακολούθως οι υπάλληλοι του δήμου Ν. Ιωνίας με την επίβλεψη του αντιδημάρχου Πρασίνου κ. Σακελλαρίου Κωνσταντίνου και προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Λάζου Στέφανουάνοιγαν με τάξη λακκούβες, όπου μαζί με τους μαθητές έβαζαν δενδρύλλια ελιάς με την ταμπέλα του κάθε σχολειού επάνω , ώστε το κάθε σχολείο να γνωρίζει και να περιποιείται το δικό του δέντρο και να είναι σημείο αναφοράς του.
Τα παιδιά του 2ου δημοτικού επιπλέον, με δική τους πρωτοβουλία και με την καθοδήγηση των δασκάλων τους , χρησιμοποιώντας πλαστικά γάντια μιας χρήσης εξοβελίστηκαν στο χώρο και καθάρισαν ένα μεγάλο τμήμα του πάρκου από τα διάφορα πεταμένα χαρτιά και σακούλες .
Έτσι ένιωσαν βαθιά το πνεύμα της οικολογικής συνείδησης και συμμετοχής και ταυτόχρονα έδωσαν με τη συμβολική τους αυτή κίνηση τη δυνατότητα να δουν και τα άλλα παιδιά πως το καθαρό φυσικό περιβάλλον είναι υπόθεση όλων.
Είναι πολύ σημαντικό να περνούν τα παιδιά απ’ αυτό το χώρο μετά από κάποια χρόνια , να βλέπουν και να θυμούνται την προσφορά τους, να δροσίζονται κάτω απ’ την απλόκλαδη ελιά τους , να απολαμβάνουν το δικό τους ελαιώνα!! Πώς είναι δυνατόν να μη σεβαστούν αυτά τα παιδιά τα δέντρα , που τα ίδια φύτεψαν και θα τα βλέπουν κάθε χρόνο να μεγαλώνουν;
Μ’ όλη αυτήν την ευχάριστη παρένθεση της σχολικής ζωής μαθητές και δάσκαλοι πήραν το δρόμο της επιστροφής κουβαλώντας νέες εμπειρίες μα πάνω απ’ όλα πολλές ,πιότερες οικολογικές ευαισθησίες . Ευαισθησίες που θα γίνονται πράξη σε κάθε παρουσιαζόμενη ευκαιρία και ευελπιστούμε ότι θα υπάρχει και ανάλογη συνέχεια απ’ όλους τους παραπάνω φορείς.

Οι μικροί αυτοί μαθητές - ολυμπιονίκες
της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος
απέκτησαν ήδη ένα μεγάλο βραβείο ,
το δικό τους 'κότινο' ελιάς!
Σημείωση: Η παρούσα ανάρτηση δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας "Η Θεσσαλία της Δευτέρας", στις 18 -5 -2009

Δεντροφύτευση από Δημοτικά Σχολεία




Το δικό τους μήνυμα για το αστικό πράσινο έδωσαν 350 μαθητές δημοτικών σχολείων του Ν. Μαγνησίας, φυτεύοντας μια ελιά, στο χώρο που βρίσκεται μπροστά από το ξενώνα των αθλητών, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, σήμερα 15 Μαΐου 2009.
Μαθητές από το 1ο Δ.Σ. Βόλου, το 4ο Δ.Σ. Βόλου, το 6ο Δ.Σ. Βόλου, το 13ο Δ.Σ. Βόλου, 25ο Δ.Σ. Βόλου, 27ο Δ.Σ. Βόλου, το 2ο Ειδικό Δ.Σ. Βόλου, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιδρύματος Ανηλίκων Βόλου, το 2ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας, το 4ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας-«Π. Κατσιρέλος», το 10ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας και το Δημοτικό Σχολείο Αφετών συμμετείχαν στην εκστρατεία αυτή για την αύξηση του αστικού πράσινου της πόλης μας. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας και στηρίζεται από το Δήμο Ν. Ιωνίας.
Ένα μπράβο αξίζει στους υπαλλήλους της υπηρεσίας πρασίνου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην υλοποίηση της σημερινής δράσης.


Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Δεντροφύτευση από Δημοτικά Σχολεία

Την Παρασκευή 15 Μαΐου 2009, το πρωί, θα πραγματοποιηθεί δεντροφύτευση στο χώρο του Πανθεσσαλικού από αντιπροσωπείες 15 Δημοτικών Σχολείων, τα οποία συμμετέχουν στη δράση "Περιβάλλον και Πολιτισμός-εκστρατεία για το αστικό πράσινο".

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ενδείκνυται για το καλοκαίρι)

Του Ματζίρη Κωνσταντίνου, δασκάλου


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ...
Α.............με το δάσος:
( διευθυντής , δημοσιογράφος , φωτογράφος , σπίνος , δάσος)

ΔΗΜ.: Πού θα το βρω;

ΔΙΕΥΘ.: Γκουχ , γκουχ... (ξεροβήχει) . Κατάλαβα!!

ΔΗΜ.: Με περιμένει τουλάχιστον ;

ΔΙΕΥΘ.: Γκουχ , γκουχ...(ξαναξεροβήχει) . Χρόνια περιμένει.. (απάντησε σιγά) ξεκινά ο δημοσιογράφος με το φωτογράφο
ΦΩΤ.: Άκου!!
ΔΗΜ.: Τι έγινε;

ΦΩΤ.: Σύρμα.

ΔΗΜ.: Σύρμα; Έχει ξεχασμένα καλώδια ακάλυπτα η ΔΕΗ;

ΦΩΤ.: (Κουνάει αρνητικά το κεφάλι του και τα πόδια του είναι καρφωμένα στο έδαφος).

ΔΗΜ.: Έχει νάρκες εδώ ξεχασμένες από τον πόλεμο;
(τρέμοντας από το φόβο και έτοιμη να το βάλω στα πόδια)

ΦΩΤ.: (Τον κοιτάζει υποτιμητικά). Τα πουλιά στέλνουν σύρμα , δηλαδή σήμα στα δέντρα( μου εξήγησε σιγά, τόσο σιγά που σχεδόν δεν άκουγα).

ΔΗΜ.: Και τι λέει το σύρμα;( ρωτώντας ειρωνικά)

ΦΩΤ.: Προσοχή !!! Άνθρωποι !!!

ΔΗΜ.: Μια και ξέρεις τη γλώσσα τους, πες στα πουλιά πως είμαστε καλοί άνθρωποι (λέγοντας περιγελαστικά) πλησιάζει ένας σπίνος και σοβαρεύει ο δημοσιογράφος
ΣΠΙΝΟΣ.: Μήπως οπλοφορείτε; (ρωτά ευγενικά)

ΦΩΤ.: (κοιτώντας προς το δημοσιογράφο).Βγάλε αν έχεις στις τσέπες σου ή στη τσάντα σου σπίρτα ή αναπτήρα και άφησέ τα στο βραχάκι (διέταξε σχεδόν ο φωτογράφος).

ΔΗΜ.: (Ψάχνοντας προσεκτικά βρήκε στη τσέπη του μια τσίχλα). Να μια τσίχλα!!

ΣΠΙΝΟΣ.: Κράτησέ την· αυτό δεν είναι όπλο παρά μόνο για την κακοσμία του στόματος . Παρακαλώ περπατάτε στα νύχια των ποδιών σας.

ΔΗΜ.: Γιατί; (ρωτώντας ψυθιριστά)

ΣΠΙΝΟΣ: Γιατί εδώ είναι νεκροταφείο (τον εξηγεί με αληθινή θλίψη).

ΔΗΜ.: Τότε χάσαμε το δρόμο. Εμείς θέλουμε συνέντευξη από το δάσος (εξήγησε στο σπίνο στενοχωρημένη).

ΣΠΙΝΟΣ.: Δε χάσατε το δρόμο, μόνο που τώρα το δάσος έγινε νεκροταφείο (είπε με αληθινή θλίψη ο σπίνος).

ΔΗΜ.: Μα εγώ βλέπω τα δέντρα στη θέση τους...

ΣΠΙΝΟΣ.: Σωστά , μα δεν έχεις ακούσει πως τα δέντρα πεθαίνουν όρθια ;

ΔΗΜ.: (Προχωρεί και τότε βλέπει...Τα δέντρα είχαν καψαλισμένους κορμούς , καμένα κλαριά .Τα πουλιά είχαν φύγει, ο αγέρας δεν φυσούσε στα κλαριά , βλέπεις ο αγέρας δεν αγαπάει τα παιγνίδια με τους πεθαμένους). Πάρε μόνο φωτογραφίες (είπε στο φωτογράφο έχοντας πολλούςκόμπους στο λαιμό του), πάρε μόνο φωτογραφίες , η συνέντευξη αναβάλλεται για 100 χρόνια. Τόσα θα κάνει το δάσος για να ξανα γίνει. (Ο φωτογράφος έβγαζε φωτογραφίες , η δημοσιογράφος κοίταζε βουβή και ο σπίνος συνέθετε ένα καινούριο πένθιμο εμ-βατήριο).
Β...............με την Αθήνα

ΔΗΜ.: Ε! όχι κι έτσι! Όχι πως η Αθήνα έγινε η χειρότερη πόλη του κόσμου και «μόνο σαν κωφάλαλος, τυφλός , με χαμένη κιόλας την αίσθηση της όσφρησης μπορείς να επιζήσεις στην Αθήνα»!

ΑΘ.: Γιατί εκνευρίζεσαι; Δεν έχει μέσα της αυτή η διαπίστωση και αλήθεια; Τώρα σου κακοφαίνεται; Όταν όμως άσκεφτα μου έχτιζες κάθε άδειο χώρο , όταν έκοβες κι έκοβες δέντρα για να χτίσεις δε με σκέφτηκες; (η Αθήνα ήταν οργισμένη)

ΔΗΜ.: Σου ορκίζομαι πως δεν είμαι ούτε αρχιτέκτονας ούτε πολεοδόμος ούτε οικοπεδοφάγος.

ΑΘ.: Έβαλες ασφαλώς κι εσύ το χεράκι σου . (είπε με κακία)

ΔΗΜ.: Δεν το έβαλα.

ΑΘ.: Τότε γιατί όσοι δε βάλατε το χεράκι σας , δε βάλατε τις φωνές ;

ΔΗΜ.: Αλήθεια , γιατί ;

ΑΘ.: Σαν τον Πόντιο Πιλάτο , μου πλύνατε τα χέρια , «Αθώος είμαι» , είπατε και ξεχάσατε πως όποιος δεν είναι φίλος μου , είναι εχθρός μου!

ΔΗΜ.: Το κράτος φταίει...

ΑΘ.: Το κράτος πετάει τα σκουπίδια στα πεζοδρόμια μια μέρα πριν περάσει το αυτοκίνητο του Δήμου; Το κράτος πετάει τα πλαστικά μπουκαλάκια , σακουλάκια στην ακρογιαλιά ; Το κράτος έχτισε τα παράνομα ; Άσε το άλλο: για ψύλλου πήδημα , φραπ το αυτοκίνητο . Και μας πνίξανε τα καυσαέρια , γιατί κοίταξες ποτέ σου αν λειτουργεί αν λειτουργεί σωστά η εξάτμιση ;

ΔΗΜ.: Δεν έχω αυτοκίνητο.

ΑΘ.: Τότε θα πηγαίνεις στη στάση κι αντί να κάτσεις στην ουρά να ‘ρθει το αυτοκίνητο να μπεις , κάνεις ζαβολιές . Ζαβολιές κι εκεί , έξυπνος εσύ , βλάκας ο άλλος , έτσι γελούν οι ξένοι και γράφουν πως είμαι πόλη ανυπόφορη.

ΔΗΜ.: Εγώ δεν τα κάνω αυτά!! Και στη θάλασσα που πάω για μπάνιο και ψήνομαι από τον ήλιο , περιμένω στη σειρά μου να μπω στο λεωφορείο.

ΑΘ.: Πας στη θάλασσα!!! Δηλαδή το λέει η περδικούλα σου. Γιατί χρειάζεται θάρρος για να πέσεις στη θάλασσά μου , που ήταν η πιο όμορφη θάλασσα του κόσμου . (είπε η Αθήνα και με κοίταξε με υποψία) . Και δε μου λες : γεμάτο το τσαντάκι όταν πας στη θάλασσα , άδειο όταν γυρίσεις. Έφαγες , ήπιες , πέταξες τα σκουπίδια σου εκεί στην ακρογιαλιά , έτσι ;

ΔΗΜ.: -Αθήνα μου , μπορεί να μην έκανα αυτά ακριβώς , έκανα όμως άλλα και κείνο που δεν έκανα , δεν αντέδρασα για όσα σου κάνανε .

ΑΘ.: Λυπημένη είμαι , δυστυχισμένη είμαι... (με αναφυλλητά). Ξέρεις τι θα πει να έχεις κάτι κοπέλες σαν τα κρύα τα νερά εκεί πάνω στην Ακρόπολη τις Καρυάτιδες λέω και τώρα να μην τις βλέπεις; Δε λέω καλά κάνανε και τις μάντρωσαν στο μουσείο αφού ήταν για το καλό τους , μα βγαίνει οήλιος κάθε πρωί και εκεί που τις καμάρωνε αιώνες τώρα , δεν τις βλέπει. Αλήθεια έχεις δει ηλιοβασίλεμα απ’ τον Παρθενώνα; Έχεις δει πως ροδίζει το μάρμαρο;

ΔΗΜ.: Έχω δει , Αθήνα....Μα η Αθήνα δε τον άκουγε . Κοίταζε τον Υμηττό που πρέπει να είχε μενεξελιές πινελιές στις πληγές του , μα δε φαινόταν οι πληγές , ούτε οι πινελιές . Κοίταξε προς την Ακρόπολη μα κι εκείνη είχε καλυφθεί από το νέφος . Έτσι έγινε και πήρε συνέντευξη από το νέφος....

Γ...........από το νέφος

ΝΕΦ.: -Είμαι το τέρας . Κάθισε !

ΔΗΜ.: -Όχι , ευχαριστώ (με φρίκη και το κατάλαβε)

ΝΕΦ.: -Γιατί δε σου αρέσουν τα θρίλερ; (είπε με απορία)

ΔΗΜ.: -Προτιμώ τα παραμύθια.

ΝΕΦ.: -Μα είμαι το παραμύθι του 20ού αιώνα . Έτσι είναι τώρα τα παραμύθια . Τρομερά , τραγικά.

ΔΗΜ.: (βγάζοντας χαρτί και μολύβι και παίρνοντας ύφος επαγγελματικό) Όνομα;

ΝΕΦ.: Νέφος.

ΔΗΜ.: Διεύθυνση κατοικίας .

ΝΕΦ.: Αθήνα.

ΔΗΜ.: Μόνιμη η κατοικία σας;

ΝΕΦ.: Ελπίζω μόνιμη.

ΔΗΜ.: Σας ακούω (είπε και σωριάστηκε σε μια καρέκλα) .Το νέφος το είδε και θυμώνει

ΝΕΦ.: Άκουσε αυτά , που θα σου πω κοπέλα μου . Εγώ δεν είμαι η αλεπού που πάει απρόσκλητη σε γάμο . Με κάλεσες , με ξανακάλεσες κι έτσι ήρθα.

ΔΗΜ.: Εγώ , κύριε νέφος , ούτε ήξερα την ύπαρξή σας. Από το γιατρό που πήγα όταν αρρώστησα γιατί με αρρωστήσατε σας έμαθα και μετά που βούιζαν οι εφημερίδες , τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις. Πάντως , με συγχωρείτε , αλλά είμαι βιαστική , λέω να πηγαίνω (είπε συγχισμένη).
ΝΕΦ.: Α! Εγώ δε το σκέφτομαι να μετακινηθώ!!

ΔΗΜ.: Μα ξέρετε , στο σχολείο μαθαίναμε πως «ο Αττικός ουρανός αίθριος εστί».

ΝΕΦ.: Δεν ξέρω αρχαία , τι θα πει αυτό;

ΔΗΜ.:Να , πως ο ουρανός της γης είναι καθαρός και γαλάζιος.(χα , χα , χα...κάγχασε το νέφος)

ΝΕΦ.: Άρχισες εσύ τώρα να λες παραμύθια!!

ΔΗΜ.: Καλέ τι λέτε; Το λέγανε σας λέω οι αρχαίοι μας πρόγονοι . Σας διαβεβαιώ το μαθαίναμε στο σχολείο.

ΝΕΦ.: Εγώ μαθαίνω τα νέα από το μετεωρολογικό δελτίο και αυτό τα λέει αλλιώς και αλλιώτικα.

ΔΗΜ.: Κύριε νέφος λυπηθείτε μας , σας παρακαλώ!!

ΝΕΦ.: Φιλανθρωπία μου ζητάς; Όχι κορίτσι μου . Ποτέ με παρακάλια δεν έφυγε ένα κακό . Ανασκουμπώσου και πολέμα με . Πόλεμο κάνουμε κι όποιος νικήσει . Με παρακαλετά και ξόρκια δε φεύγω .



ΔΗΜ.: Θεέ μου , πού να στηριχθώ , πού υπάρχει ελπίδα;;;


Τελευταία συνέντευξη:

ΔΗΜ.: Να σου πάρω συνέντευξη , κοριτσάκι μου ;Το κοριτσάκι την κοίταξε χαμογελαστά . Δεν καταλάβαινε !!

ΔΗΜ.: Θα παλέψουμε μαζί , θ’ αγωνιστούμε . Με ξόρκια και παρακαλετά δεν φεύγει το κακό . Μα τα μάτια σου........ είναι η πιο αστραφτερή θάλασσα! Τέτοια θάλασσα πρέπει να αντίκρισαν οι πρωτόπλαστοι. Είναι ο πιο καθαρός ουρανός με ήλιους μέσα . (σκύβει και της φιλάει τα ξανθά μαλλιά). Πώς σε λένε ;;

ΚΟΡ.: ΕΛΠΙΔΑ , ΕΛΠΙΔΑ (μου είπε και έφυγε κυνηγώντας τη μπάλα της...).