Η λίστα ιστολογίων μου

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Το Μουσείο Μηλεών...στο Σχολείο μας


Το Μουσείο Μηλεών Πηλίου ... στο 6ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας Βόλου.
Η μουσειοσκευή για το λάδι φιλοξενείται στο χώρο του Σχολείου και δίνει την αφορμή για διαθεματική προσέγγιση της γνώσης.


Η ελιά και το λάδι
 
Ακολουθώντας  το σύγχρονο πνεύμα συνεργασίας Μουσείου –Σχολείου το Μουσείο μελέτησε σχεδίασε και υλοποίησε  Μουσειοσκευή  - Κινητό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα ‘Η ελιά και το λάδι ’ καταγράφοντας τα στάδια της καλλιέργειας της ελιάς και της παραγωγής του λαδιού.
Η μελέτη της  μουσειοσκευής βασίστηκε και στην επί τόπου έρευνα και εμπλουτίστηκε με φωτογραφικό υλικό που προβάλλει και την τοπική ιδιαιτερότητα. 
Η μουσειοσκευή  προσφέρει στον εκπαιδευτικό τη δυνατότητα να παρουσιάσει στη τάξη του ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με το συγκεκριμένο θέμα.
Εναπόκειται στον δάσκαλο να μεταδώσει στα παιδιά τις γνώσεις ανάλογα με την έμπνευσή του, τη δημιουργική του διάθεση και τον ενθουσιασμό του.
Η μουσειοσκευή  απευθύνεται σε μαθητές Γ΄- ΣΤ΄ Δημοτικού. Κατάλληλα προσαρμοσμένο από το δάσκαλο, το υλικό μπορεί να παρουσιαστεί σε μικρότερα ή  μεγαλύτερα παιδιά.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΗ
• Ενημερωτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό
• Φωτογραφίες σε Α4 πλαστικοποιημένες για έκθεση στην τάξη
• Αντίστοιχες διαφάνειες
• Σχετικό CD
• Αντικείμενα σχετικά με το θέμα
• Εκπαιδευτικό φυλλάδιο για τους μαθητές
• Προτάσεις για την παρουσίαση του υλικού στην τάξη
• Προτάσεις για δημιουργική απασχόληση παιδιών
• Έντυπο αξιολόγησης     
Διακίνηση ΜουσειοσκευήςΗ μουσειοσκευή δανείζεται δωρεάν και διακινείται από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας  της Ακαδημίας Αθηνών που στηρίζει έμπρακτα την εκπαιδευτική αυτή δραστηριότητα του Μουσείου και από τον εκπαιδευτικό Γεράσιμο Τσιμπλούλη που έχει αναλάβει τη διακίνηση στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.

Συμπληρώνω τις λέξεις που λείπουν

(ελαιόπανα, Νοέμβριο, βρώσιμες, λούροι, πρασινωπό πολτοποιούνται, λάδι)

Το μάζεμα της ελιάς γίνεται τους μήνες Οκτώβριο, ……………………. και Δεκέμβριο ανάλογα με την περιοχή και το είδος της ελιάς. Όταν ωριμάσει ο καρπός οι εργάτες στρώνουν γύρω  από το δέντρο τα …………………………και με βέργες ή καλάμια που λέγονται  …………………ρίχνουν τον καρπό. Κάποιες από τις ελιές που πέφτουν, συνήθως τις πιο μεγάλες, τις ξεχωρίζουν και τις βάζουν σε πλαστικά τελάρα για να τις πουλήσουν στον έμπορο ως …………………….. Τις υπόλοιπες τις βάζουνε σε σακιά και τις πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο. Εκεί ζυγίζονται οι ελιές, μετά πλένονται με ειδικό μηχάνημα και διαχωρίζεται ο καρπός από τα φύλλα. Έπειτα οι ελιές …………………..............Από την μία μεριά το λάδι που βγαίνει περνάει από διάφορα φίλτρα και βγαίνει τα καθαρό ελαιόλαδο. Από την άλλη μεριά βγαίνει ο πυρήνας της ελιάς που τον χρησιμοποιούμε για σαπούνι και για ζωοτροφές. Το χρώμα του ελαιόλαδου είναι συνήθως……………………………... Η πατρίδα μας βγάζει πολύ καλής ποιότητας……………………..


Να υπογραμμίσεις το σωστό

 1)     Τα χρώματα που παίρνει ο καρπός της ελιάς μέχρι να ωριμάσει είναι:

·      πορτοκαλί, κόκκινο, πράσινο

·        άσπρο, γκρι, μαύρο

·        πράσινο, κόκκινο, μαύρο

 
2)     Οι ελιές αφού μαζευτούν από το δέντρο, μέχρι να γίνουν ελαιόλαδο, μπορούν να περιμένουν:

·        ένα χρόνο

·        ένα μήνα

·        μερικές μέρες

 

3)     Σήμερα οι ελιές μεταφέρονται  με τα αγροτικά αυτοκίνητα από τον ελαιώνα στο λιοτρίβι μέσα σε:

·        δοχεία τενεκεδένια

·        πλαστικά τελάρα-καφάσια (κλούβες)

·        τσουβάλια- σακιά νάιλον
 
4)     Στα χρόνια του παππού και της γιαγιάς οι ελιές μεταφέρονταν από τον ελαιώνα στο σπίτι και στο λιοτρίβι με ζώα μέσα σε:

·        μεταλλικούς κουβάδες

·        πλαστικές σακούλες
·        καλαμένιους αρκάδες (μεγάλα κοφίνια)

 
5)     Το ελαιόλαδο που βγαίνει από τις πράσινες ελιές λέγεται:
  • ηλιέλαιο
  •  αγουρέλαιο
  • μουρουνέλαιο

 
Στο παραδοσιακό λιοτρίβι

Να υπογραμμίσεις το σωστό

 
1)    Η ροδάνα, η μεγάλη σιδερένια ρόδα, έξω από το λιοτρίβι χρειαζόταν γιατί:

· έδινε νερό στο χωριό

· έδινε κίνηση στα μηχανήματα του λιοτριβιού

· ήταν διακοσμητική

 
2)    Για να βγει το ελαιόλαδο οι ελιές έπρεπε να:

· σπάσουν - πολτοποιηθούν

· να ψηθούν

· να βράσουν
 
           3)    Οι ελιές αλέθονταν (γίνονταν ζύμη) στο:

· τουλούμι

· αλώνι

· κοφίνι


 4)    Στα τσαντήλια:

· έμπαιναν οι ελιές όταν έφταναν στο λιοτρίβι

· έμπαιναν οι αλεσμένες ελιές (η ζύμη)

· έμπαινε το ελαιόλαδο

 5)    Ο λίμπος ήταν:

· δεξαμενή όπου χωρίζεται το λάδι από το νερό

· τρίχινο τσουβάλι

· πήλινο δοχείο για την αποθήκευση του λαδιού

 6)    Στα τουλούμια:




·  έμπαιναν οι ελιές όταν έφταναν στο λιοτρίβι

· έμπαιναν οι αλεσμένες ελιές (η ζύμη)

· έμπαινε το ελαιόλαδο

  «Όποιος είχε το λάδι και το ψωμάκι του, 
 είχε τα βασικά αγαθά, δε φοβόταν…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: