Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Αγιασμός-κοπή βασιλόπιτας στο Σχολείο μας

 


 
Σήμερα ήταν μια ξεχωριστή μέρα για το Σχολείο μας. Το πρωί, στις 9 ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού, με την ευκαιρία της ανακαινίσεως των κτιριακών εγκαταστάσεων του Σχολείου και ευλόγησε την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα.
Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Σεβασμιότατο, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φ. Λαμπρινίδη, τη Διευθύντρια Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας κ. Θ. Μητσιάνη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Γ. Αποστολακόπουλο και το Διευθυντή του Σχολείου κ. Γ. Μακεδών.
Ευχαριστίες προς τον Δήμο Βόλου για το έργο αντικατάστασης πλακιδίων αμιάντου και τη Μητρόπολη Δημητριάδος για τον ελαιοχρωματισμό των αιθουσών διδασκαλίας εκφράστηκαν από το Δ/ντη του Σχολείου, τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και από τους μαθητές/τριες.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η χορωδία του Σχολείου που έψαλε το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών και προσευχή.


Στο τέλος βραβεύτηκαν τέσσερις μαθητές/τριες, η Ελένη Τσιμπερίδη, ο Ανδρέας Αγορίτσας, η Μαρία Τζαμτζή-Κοντού και ο Διονύσης Παπούλιας που τα έργα ζωγραφικής τους διακρίθηκαν σε έκθεση που παρουσιάστηκε στο Μουσείο της Μακρινίτσας την περίοδο των εορτών. Στα παιδιά μαζί με το βραβείο τους δόθηκε κι ένα βιβλίο προσφορά των εκδόσεων Ήρα Εκδοτική.
 
 

 Αντίδωρο στην προσφορά της Τοπικής μας Εκκλησίας, προσφέραμε την Προσευχή που δημιουργήσαμε ομαδικά στην τάξη, στις 26 Σεπτεμβρίου 2013 κατά την ώρα των Θρησκευτικών. 
 

Κοπή Βασιλόπιτας στην τάξη...

 
Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου κόψαμε βασιλόπιτα στην τάξη μας. Η βασιλόπιτα ήταν προσφορά των γονέων του Αντώνη. Ο τυχερός θα κέρδιζε ένα βάζο με γλυκό του κουταλιού.
Το φλουρί έπεσε στο κομμάτι του Σχολείου, οπότε το γλυκό θα το φάμε όλοι μαζί την επόμενη Παρασκευή, την ώρα του δεκατιανού.
 

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Το Μουσείο Μηλεών...στο Σχολείο μας


Το Μουσείο Μηλεών Πηλίου ... στο 6ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας Βόλου.
Η μουσειοσκευή για το λάδι φιλοξενείται στο χώρο του Σχολείου και δίνει την αφορμή για διαθεματική προσέγγιση της γνώσης.


Η ελιά και το λάδι
 
Ακολουθώντας  το σύγχρονο πνεύμα συνεργασίας Μουσείου –Σχολείου το Μουσείο μελέτησε σχεδίασε και υλοποίησε  Μουσειοσκευή  - Κινητό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα ‘Η ελιά και το λάδι ’ καταγράφοντας τα στάδια της καλλιέργειας της ελιάς και της παραγωγής του λαδιού.
Η μελέτη της  μουσειοσκευής βασίστηκε και στην επί τόπου έρευνα και εμπλουτίστηκε με φωτογραφικό υλικό που προβάλλει και την τοπική ιδιαιτερότητα. 
Η μουσειοσκευή  προσφέρει στον εκπαιδευτικό τη δυνατότητα να παρουσιάσει στη τάξη του ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με το συγκεκριμένο θέμα.
Εναπόκειται στον δάσκαλο να μεταδώσει στα παιδιά τις γνώσεις ανάλογα με την έμπνευσή του, τη δημιουργική του διάθεση και τον ενθουσιασμό του.
Η μουσειοσκευή  απευθύνεται σε μαθητές Γ΄- ΣΤ΄ Δημοτικού. Κατάλληλα προσαρμοσμένο από το δάσκαλο, το υλικό μπορεί να παρουσιαστεί σε μικρότερα ή  μεγαλύτερα παιδιά.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΗ
• Ενημερωτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό
• Φωτογραφίες σε Α4 πλαστικοποιημένες για έκθεση στην τάξη
• Αντίστοιχες διαφάνειες
• Σχετικό CD
• Αντικείμενα σχετικά με το θέμα
• Εκπαιδευτικό φυλλάδιο για τους μαθητές
• Προτάσεις για την παρουσίαση του υλικού στην τάξη
• Προτάσεις για δημιουργική απασχόληση παιδιών
• Έντυπο αξιολόγησης     
Διακίνηση ΜουσειοσκευήςΗ μουσειοσκευή δανείζεται δωρεάν και διακινείται από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας  της Ακαδημίας Αθηνών που στηρίζει έμπρακτα την εκπαιδευτική αυτή δραστηριότητα του Μουσείου και από τον εκπαιδευτικό Γεράσιμο Τσιμπλούλη που έχει αναλάβει τη διακίνηση στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.

Συμπληρώνω τις λέξεις που λείπουν

(ελαιόπανα, Νοέμβριο, βρώσιμες, λούροι, πρασινωπό πολτοποιούνται, λάδι)

Το μάζεμα της ελιάς γίνεται τους μήνες Οκτώβριο, ……………………. και Δεκέμβριο ανάλογα με την περιοχή και το είδος της ελιάς. Όταν ωριμάσει ο καρπός οι εργάτες στρώνουν γύρω  από το δέντρο τα …………………………και με βέργες ή καλάμια που λέγονται  …………………ρίχνουν τον καρπό. Κάποιες από τις ελιές που πέφτουν, συνήθως τις πιο μεγάλες, τις ξεχωρίζουν και τις βάζουν σε πλαστικά τελάρα για να τις πουλήσουν στον έμπορο ως …………………….. Τις υπόλοιπες τις βάζουνε σε σακιά και τις πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο. Εκεί ζυγίζονται οι ελιές, μετά πλένονται με ειδικό μηχάνημα και διαχωρίζεται ο καρπός από τα φύλλα. Έπειτα οι ελιές …………………..............Από την μία μεριά το λάδι που βγαίνει περνάει από διάφορα φίλτρα και βγαίνει τα καθαρό ελαιόλαδο. Από την άλλη μεριά βγαίνει ο πυρήνας της ελιάς που τον χρησιμοποιούμε για σαπούνι και για ζωοτροφές. Το χρώμα του ελαιόλαδου είναι συνήθως……………………………... Η πατρίδα μας βγάζει πολύ καλής ποιότητας……………………..


Να υπογραμμίσεις το σωστό

 1)     Τα χρώματα που παίρνει ο καρπός της ελιάς μέχρι να ωριμάσει είναι:

·      πορτοκαλί, κόκκινο, πράσινο

·        άσπρο, γκρι, μαύρο

·        πράσινο, κόκκινο, μαύρο

 
2)     Οι ελιές αφού μαζευτούν από το δέντρο, μέχρι να γίνουν ελαιόλαδο, μπορούν να περιμένουν:

·        ένα χρόνο

·        ένα μήνα

·        μερικές μέρες

 

3)     Σήμερα οι ελιές μεταφέρονται  με τα αγροτικά αυτοκίνητα από τον ελαιώνα στο λιοτρίβι μέσα σε:

·        δοχεία τενεκεδένια

·        πλαστικά τελάρα-καφάσια (κλούβες)

·        τσουβάλια- σακιά νάιλον
 
4)     Στα χρόνια του παππού και της γιαγιάς οι ελιές μεταφέρονταν από τον ελαιώνα στο σπίτι και στο λιοτρίβι με ζώα μέσα σε:

·        μεταλλικούς κουβάδες

·        πλαστικές σακούλες
·        καλαμένιους αρκάδες (μεγάλα κοφίνια)

 
5)     Το ελαιόλαδο που βγαίνει από τις πράσινες ελιές λέγεται:
  • ηλιέλαιο
  •  αγουρέλαιο
  • μουρουνέλαιο

 
Στο παραδοσιακό λιοτρίβι

Να υπογραμμίσεις το σωστό

 
1)    Η ροδάνα, η μεγάλη σιδερένια ρόδα, έξω από το λιοτρίβι χρειαζόταν γιατί:

· έδινε νερό στο χωριό

· έδινε κίνηση στα μηχανήματα του λιοτριβιού

· ήταν διακοσμητική

 
2)    Για να βγει το ελαιόλαδο οι ελιές έπρεπε να:

· σπάσουν - πολτοποιηθούν

· να ψηθούν

· να βράσουν
 
           3)    Οι ελιές αλέθονταν (γίνονταν ζύμη) στο:

· τουλούμι

· αλώνι

· κοφίνι


 4)    Στα τσαντήλια:

· έμπαιναν οι ελιές όταν έφταναν στο λιοτρίβι

· έμπαιναν οι αλεσμένες ελιές (η ζύμη)

· έμπαινε το ελαιόλαδο

 5)    Ο λίμπος ήταν:

· δεξαμενή όπου χωρίζεται το λάδι από το νερό

· τρίχινο τσουβάλι

· πήλινο δοχείο για την αποθήκευση του λαδιού

 6)    Στα τουλούμια:




·  έμπαιναν οι ελιές όταν έφταναν στο λιοτρίβι

· έμπαιναν οι αλεσμένες ελιές (η ζύμη)

· έμπαινε το ελαιόλαδο

  «Όποιος είχε το λάδι και το ψωμάκι του, 
 είχε τα βασικά αγαθά, δε φοβόταν…»

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Έκθεση ζωγραφικής στο Μουσείο Μακρινίτσας


 
Η Δ/νση Αρχείων, Βιβλιοθηκών & Μουσείων του Δήμου Βόλου παρουσιάζει στο Μουσείο της Μακρινίτσας, Αρχοντικό Τοπάλη, την Έκθεση ζωγραφικής «Χριστούγεννα… με χρώματα» των μαθητών/τριών της Α΄ τάξης & της Γ2 τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Βόλου.
Τα παιδιά εργάστηκαν με την καθοδήγηση της Στεφανούλη Χριστίνας και της Παπαδοπούλου Καλυψώς, καθηγήτριες εικαστικών του Σχολείου.
Σε όλα τα  παιδιά θα δοθεί έπαινος συμμετοχής.
 


 
 
Τριμελής επιτροπή, που αποτελείται από τη Διευθύντρια της Δ/νσης Αρχείων, Βιβλιοθηκών & Μουσείων του Δήμου Βόλου κα. Αίγλη Δημόγλου, τη ζωγράφο κα. Αγγελική Κούρκουλου και τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου κ. Γεράσιμο Τσιμπλούλη, θα επιλέξει δύο  έργα, ένα των μαθητών της Α΄ τάξης και ένα των μαθητών της Γ2΄ τάξης. Στα παιδιά που θα διακριθούν, θα δοθεί από ένα βιβλίο-παραμύθι προσφορά του εκδοτικού οίκου: Ήρα Εκδοτική.

Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι  την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2014.