Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Άσκηση στο μάθημα της Γλώσσας (Ε' τάξη)


Κέικ κακάο µε γλάσο σοκολάτας
Υλικά: 1 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη, 6 αυγά, 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα, 2 βανίλιες, 1 φλ. τσαγιού κακάο (άγλυκο), 2 φλ. τσαγιού αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του, 1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο: 100 γραμμ. κουβερτούρα (ή σταγόνες σοκολάτας), 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση: Κοσκινίζουμε σε ψιλή σήτα (κόσκινο) όλα τα στερεά υλικά, βανίλιες, κακάο, αλεύρι, αλάτι, μέσα στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, γάλα. Σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε τα υλικά για 2΄ έως ότου ενωθούν σε μείγμα. Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε στην πιο δυνατή ταχύτητα για 4΄. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε το κέικ κακάο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 180οC για 50΄-55΄, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφήνουμε το κέικ, αφού ψηθεί, για 10΄ στη φόρμα. Το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.
Για το γλάσο: Κομματιάζουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Σε πολύ χαμηλή φωτιά αφήνουμε να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το γλάσο, ανακατεύοντας πότε πότε. Αφήνουμε λίγο το γλάσο να κρυώσει. Τοποθετούμε το κέικ σε πιατέλα, το περιχύνουμε με το γλάσο του. Στο τέλος πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ για γαρνίρισμα.
 
Να μεταφέρεις την εκτέλεση της συνταγής στο β΄ πρόσωπο ενικού

στην Υποτακτική και Προστακτική του Αορίστου

 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: