Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Πόλεμος του ’40 – Κατοχή – Αντίσταση

Πορεία προς το μέτωπο
 
Συμπλήρωσε τα κενά με την κατάλληλη λέξη (28 Οκτωβρίου 1940, 15 Αυγούστου του 1940, Μουσολίνι, αρνήθηκε, Έλλη, Πίνδου, μαύρη αγορά, 21 Απριλίου 1941, 19 Οκτωβρίου 1944 Κίτρινη Αποθήκη, κατοχή, Αντίστασης)
 
Ο……………………………….., αρχηγός της Ιταλίας, ήθελε να απλώσει την κυριαρχία της Ιταλίας σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Η πρώτη επίθεση της Ιταλίας στην Ελλάδα έγινε στις………………………… στην Τήνο, με τον βομβαρδισμό και βύθιση του ελληνικού πολεμικού πλοίου…………………

Δυο μήνες αργότερα, 27 Οκτωβρίου, ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα, επισκέφθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, παραδίνοντάς του τελεσίγραφο εκ μέρους της Ιταλίας για προσάρτηση της Ελλάδας και διέλευση των Ιταλικών στρατευμάτων μέσα από την πατρίδα μας. Όπως διπλωματικά κι εθνικά είναι αυτονόητο, ο Έλληνας κυβερνήτης…………………………. και κηρύχθηκε πόλεμος.
Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος, ξεκίνησε στις…………………………………, πάνω στα βουνά της…………………….., στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Στις……………………………………………… έγινε η κατάληψη του Βόλου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, μετά από συνεχείς βομβαρδισμούς της πόλης. Τους επόμενους μήνες, ο Βόλος θα ακολουθήσει τη μοίρα των άλλων ελληνικών πόλεων: πείνα,……………………………………………… συσσίτια, λογοκρισία - με μια λέξη…………… Η καπναποθήκη της Αμερικάνικης Εταιρίας Καπνού, γνωστή ως…………………………………, χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως κρατητήριο και τόπος βασανιστηρίων.

Οι αβίωτες αυτές συνθήκες οδήγησαν στη δημιουργία του κινήματος της…………………………...
Η αποχώρηση των τελευταίων Γερμανών από το Βόλο έγινε στις………….
 
Ø      Ποια από τα παρακάτω ονόματα σχετίζονται με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την περίοδο της Κατοχής και Αντίστασης στην Ελλάδα (1941-1944); Να τα κυκλώσεις.
 Παύλος Μελάς, Ελευθέριος Βενιζέλος, Άρης Βελουχιώτης, Αλαμάνα, Αδόλφος Χίτλερ, Αντρέας Παπανδρέου, Θερμοπύλες, 54ο Σύνταγμα ΕΛΑΣ, Ιουλία Τοπάλη,  Ουίνστον Τσώρτσιλ, 17 Νοέμβρη, Γέφυρα Γοργοπόταμου, Τζων Κένεντυ, Μελίνα Μερκούρη, Μπενίτο Μουσολίνι, 28η Οκτωβρίου, Άνγκελα Μέρκελ, Ιωάννης Μεταξάς, Δερβενάκια, Ιωάννης Καποδίστριας, Βέμπο
 Ø      Βάζεις Σ για το σωστό και Λ για το λάθος
Κίτρινη Αποθήκη
 
Τι σημαίνει Κατοχή:
κατάργηση Εθνικού Συντάγματος και Νόμων
απαγόρευση συγκεντρώσεων
ελευθερία τύπου & ενημέρωσης
φυλακίσεις, βασανιστήρια, εκτοπίσεις σε στρατόπεδα συγκέντρωσης
πολεμικές επιθέσεις, πυρκαγιές, αεροπορικοί βομβαρδισμοί
υπακοή σε Αρχές που έχουν εκλεχθεί από το λαό
φτώχεια και πείνα
 Αντάρτης
 
  Τι σημαίνει Εθνική Αντίσταση:
αγώνας κατά του κατακτητή
οργανωμένη ανυπακοή στις εντολές του
ένοπλη σύγκρουση, ενέδρες, μποϋκοτάζ
  συνεργασία με τον κατακτητή για την άσκησης της εξουσίας
βοήθεια στους καταπιεσμένους κατοίκους
διαχείριση της εξουσίας από τον λαό και τους εκπροσώπους του
 Απελευθέρωση του Βόλου-Πλατεία Ελευθερίας
 
Ø      Να κάνεις την αντιστοίχηση
 
28 Οκτωβρίου 1940
 
 
Λήξη πολέμου
 
1941-44
 
 
Κατοχή
 
19 Οκτωβρίου 1944
 
 
Η απελευθέρωση του Βόλου
 
Μάιος 1945
 
 
Έναρξη ελληνοϊταλικού πολέμου
 
15 Αυγούστου 1940
 
 
Τορπιλισμός της «Έλλης»
 
 
 
Ø      Ο στρατιώτης αναχωρεί για το αλβανικό μέτωπο. Να γράψεις ένα διάλογο ανάμεσα στον στρατιώτη, τη γυναίκα του και την κόρη του.


 

 

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

 
Σήμερα, 24/10/2012, η Ε2 τάξη του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Βόλου επισκέφτηκε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που στεγάζεται από το 2006 σε νεόδμητο διώροφο κτήριο στο κέντρο της Νέας Ιωνίας (Λούλη και Κρήτης), κοντά στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας. Οι προσπάθειες για τη δημιουργία του ξεκίνησαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν η επίσημη αναγνώριση από το κράτος της Εθνικής Αντίστασης κατά των κατακτητών της περιόδου 1940 – 1944, έφερε στο προσκήνιο τον επικό εκείνο αγώνα. Η ιδέα ενός Μουσείου, αφιερωμένου στην Εθνική Αντίσταση σε όλη την περιοχή της Μαγνησίας αγκαλιάστηκε εξαρχής από την τοπική κοινωνία.

 
Ο πόλεμος του ’40 – Κατοχή- Αντίσταση
1940. Εκείνη την εποχή, ο Μουσολίνι, αρχηγός της Ιταλίας, ήθελε να απλώσει την κυριαρχία της Ιταλίας σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Σε αυτό το πλαίσιο η πρώτη επίθεση της Ιταλίας στην Ελλάδα σημειώθηκε στις δεκαπέντε Αυγούστου του 1940 στην Τήνο, με τον βομβαρδισμό και βύθιση του ελληνικού πολεμικού πλοίου «Έλλη».
Δυο μήνες αργότερα, είκοσι επτά Οκτωβρίου, ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα, επισκέφθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, παραδίνοντάς του τελεσίγραφο εκ μέρους της Ιταλίας για προσάρτηση της Ελλάδας και διέλευση από αυτή των Ιταλικών στρατευμάτων. Όπως διπλωματικά κι εθνικά είναι αυτονόητο, ο Έλληνας κυβερνήτης αρνήθηκε και κηρύχθηκε πόλεμος.
Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος, ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου, διεξήχθη στα βουνά της Πίνδου, στα ελληνοαλβανικά σύνορα και, κόντρα στον συσχετισμό δυνάμεων, ήταν νικηφόρος για την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, είχε φουντώσει, και απλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, τον Απρίλιο του 1941, οι Γερμανοί σύμμαχοι των Ιταλών, επιτέθηκαν στην Ελλάδα, από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Υποτάσσοντας την αντίσταση του ελληνικού στρατού, κατέκτησαν τη χώρα.
Στις 21 Απριλίου 1941 έγινε η κατάληψη του Βόλου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, μετά από συνεχείς βομβαρδισμούς της πόλης. Τους επόμενους μήνες, ο Βόλος θα ακολουθήσει τη μοίρα των άλλων ελληνικών πόλεων: πείνα, συσσίτια, μαύρη αγορά, λογοκρισία - με μια λέξη ΚΑΤΟΧΗ. Η καπναποθήκη της Αμερικάνικης Εταιρίας Καπνού, γνωστή ως Κίτρινη Αποθήκη, χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως κρατητήριο και τόπος βασανιστηρίων, ενώ εκτελέσεις λάμβαναν χώρα και σε δημόσιους χώρους, πολύ συχνά στη σημερινή πλατεία Ελευθερίας.

Οι αβίωτες αυτές συνθήκες οδήγησαν στη δημιουργία του κινήματος της Αντίστασης, που γρήγορα πήρε παλλαϊκό χαρακτήρα και δίκαια ονομάστηκε Εθνική Αντίσταση.

Στον Βόλο και στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αντίσταση είχε το 54ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με έδρα την Άνω Κερασιά Πηλίου. Εκεί βρισκόταν και η έδρα του παράνομου τυπογραφείου, όπου εκδίδονταν η εφημερίδα Αναγέννηση, πανελλήνιας εμβέλειας.
 

Ο αγώνας των ανταρτών που πήραν τα όπλα κι ανέβηκαν στα βουνά, υπήρξε μνημειώδης και συνέβαλε κατά πολύ στην ανακούφιση του λαού από τη μπότα του κατακτητή και στην απελευθέρωση της χώρας το 1944.

Η αποχώρηση των τελευταίων Γερμανών από το Βόλο έγινε στις 19 Οκτωβρίου 1944. Λίγες ημέρες πριν από την αναχώρησή τους, οι Γερμανοί προχώρησαν σε ανατινάξεις, καταστρέφοντας το λιμάνι του Βόλου και τον κυματοθραύστη, το τελωνείο, την παραλία καθώς και το τηλεφωνικό κέντρο της πόλης. Παράλληλα έγιναν άγριες και πολύνεκρες μάχες.
Στη γιορτή της απελευθέρωσης συμμετείχε σύσσωμη η κοινωνία του Βόλου. Αντάρτες άφησαν τα βουνά και ήρθαν στην πλατεία Ελευθερίας, όπου κόσμος τους υποδεχόταν με ενθουσιασμό. Τραγούδια, συνθήματα και καμπάνες ηχούσαν, ενώ οι σειρήνες των εργοστασίων σήμαιναν κι αυτές το τέλος της Κατοχής και τον ερχομό της ελευθερίας.
 
 

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Έκθεση Αγιογραφίας


Έκθεση Αγιογραφίας

Θεολογικό Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου & Σχολή Αγιογραφίας Ι.Μ. Δημητριάδος


 
 
Σήμερα με την τάξη σου ήρθες στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας για να δεις μία έκθεση αγιογραφίας. 

«Η Βυζαντινή ή Ορθόδοξη Αγιογραφία ή Εικονογραφία είναι η ζωγραφική τέχνη που εικονίζει πρόσωπα Αγίων ή θέματα από τη ζωή και την ιστορία της Εκκλησίας, ιδιαίτερα του Ιησού Χριστού και της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η Βυζαντινή Αγιογραφία είναι κυρίως Θεολογική Ζωγραφική, που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί τα σχήματα και τα χρώματα της ζωγραφικής τέχνης για να φανερώσει τις Χριστιανικές Αλήθειες.
Η Βυζαντινή Αγιογραφία είναι όμως αφαιρετική τέχνη, απεικονίζει δηλαδή τα σώματα και τα πράγματα, όχι στις γήινες καταστάσεις τους»
.

 
·        Ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός έλεγε: «οι εικόνες είναι τα βιβλία των αγραμμάτων». Συμφωνείς μαζί του;

 

·        Παρατηρώντας τις εικόνες θα δεις, πως το γεγονός που εικονίζουν είναι γραμμένο στη ρουμάνικη γλώσσα. Εσύ, αν και δε γνωρίζεις ρουμάνικα, μπορείς να πεις τι εικονίζει η κάθε εικόνα;


·        Να γράψεις  τι απεικονίζουν οι εικόνες (π.χ. Η Γέννηση του Χριστού)

 

·        Να διαλέξεις την εικόνα που σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση και να την περιγράψεις ( πρόσωπο ή πρόσωπα, χρώματα, γεγονός)

Σημείωση: Ευχαριστούμε τους αγιογράφους κ. Κωνσταντίνο και κα. Αναστασία που απάντησαν στις ερωτήσεις μας.
 
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος παρουσία του Δημάρχου και πλήθος κόσμου.
 

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Άσκηση στο μάθημα της Γλώσσας (Ε' τάξη)


Κέικ κακάο µε γλάσο σοκολάτας
Υλικά: 1 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη, 6 αυγά, 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα, 2 βανίλιες, 1 φλ. τσαγιού κακάο (άγλυκο), 2 φλ. τσαγιού αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του, 1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο: 100 γραμμ. κουβερτούρα (ή σταγόνες σοκολάτας), 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση: Κοσκινίζουμε σε ψιλή σήτα (κόσκινο) όλα τα στερεά υλικά, βανίλιες, κακάο, αλεύρι, αλάτι, μέσα στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, γάλα. Σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε τα υλικά για 2΄ έως ότου ενωθούν σε μείγμα. Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε στην πιο δυνατή ταχύτητα για 4΄. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε το κέικ κακάο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 180οC για 50΄-55΄, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφήνουμε το κέικ, αφού ψηθεί, για 10΄ στη φόρμα. Το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.
Για το γλάσο: Κομματιάζουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Σε πολύ χαμηλή φωτιά αφήνουμε να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το γλάσο, ανακατεύοντας πότε πότε. Αφήνουμε λίγο το γλάσο να κρυώσει. Τοποθετούμε το κέικ σε πιατέλα, το περιχύνουμε με το γλάσο του. Στο τέλος πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ για γαρνίρισμα.
 
Να μεταφέρεις την εκτέλεση της συνταγής στο β΄ πρόσωπο ενικού

στην Υποτακτική και Προστακτική του Αορίστου

 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για το παιδί μας


§ Αποτελούμε πρότυπο της χαράς και της ζωής για το παιδί μας.
§ Δημιουργούμε θετικές σχέσεις μαζί του, ώστε να αισθάνεται ασφάλεια και σταθερότητα.
§ Το βοηθάμε να γίνει αυτόνομο. Δεν το υπερπροστατεύουμε και δεν το δικαιολογούμε πάντα.
§ Του αναθέτουμε να φέρει σε πέρας απλές εργασίες που σχετίζονται με την καθημερινότητα της οικογένειας (π.χ να πάει στο φούρνο, να τακτοποιήσει το δωμάτιό του).
§ Βάζουμε όρια στο παιδί μας με αγάπη και συνέπεια.
§ Αποδεχόμαστε το παιδί μας όπως είναι, δίχως να το ταπεινώνουμε και να το συγκρίνουμε με άλλους.
§ Ενισχύουμε την αυτοεκτίμησή του και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του, χρησιμοποιώντας επαίνους και ενθαρρύνοντάς το.
§ Δίνουμε ευκαιρίες για συζήτηση μαζί του. Μαθαίνουμε να ακούμε το παιδί μας και ενισχύουμε το διάλογο μαζί του.
§  Μοιραζόμαστε τις δυσκολίες του και το βοηθάμε να τις ξεπεράσει.
§ Βοηθάμε στο να αναπτύξει την κριτική του ικανότητα και να αναζητά λύσεις στα προβλήματά του.
§ Έχουμε λογικές προσδοκίες από το παιδί μας με βάση τις πραγματικές του δυνατότητες χωρίς να υπερεκτιμάμε τις δυνατότητες του.
§ Ενθαρρύνουμε την ένταξη του παιδιού μας σε ομάδες και την συναναστροφή του με συνομήλικους.
§ Αναγνωρίζουμε πως είναι παιδί και χρειάζεται το παιχνίδι.
§ Μεταδίδουμε ιδανικά και αξίες ακόμα και αν αυτά αμφισβητούνται στην εποχή μας.

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Για μια καλύτερη σχέση με το παιδί σας…

Η σχέση σας με το παιδί σας εξαρτάται από τη δική σας στάση. Οικοδομούνται οι σχέσεις όταν πέρα από την αγάπη, στηρίζονται και στην κατανόηση των αναγκών των παιδιών.

  • Ναι, ήταν λάθος μου (μη διστάσετε να το πείτε μπροστά στο παιδί σας)
  • Μπράβο σου! Τα κατάφερες (δώστε τον έπαινο, όταν πρέπει)
  • Ποια η γνώμη σου; Tι πιστεύεις; (αφήστε το να εκφραστεί)
  • Σε παρακαλώ πολύ… Μπορείς; …Έχεις τη διάθεση; …( με την ευγένεια  μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα)
  • Σε ευχαριστώ πολύ….( πείτε το με την ψυχή σας, δείξτε το στο παιδί σας με το συναίσθημά σας )
  • Το πιο σημαντικό σημείο: Εμείς…. (πόσο πιο ουσιαστικό είναι στην επικοινωνία μας, όταν το χρησιμοποιούμε...)
  • Το πιο ασήμαντο σημείο: Εγώ… ( σκεφθείτε πόσο άσχημα νιώσατε, όταν ο συνομιλητής σας σε κάθε πρότασή του χρησιμοποιούσε το εγώ…εγώ …εγώ...)