Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Στο 16ο και 30ο Δ.Σ. Βόλου...


Σήμερα, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011, μετά από πρόσκληση των διευθυντών του 16ου και του 30ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου, συμμετείχα σε ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα: "Μουσείο Τσαλαπάτα-Μια παιδαγωγική επίσκεψη".
Η παρουσίαση στηρίχτηκε στην έκδοση του ΚΠΕ Μακρινίτσας "Στο πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα-4+1 ιστορίες", που αποτελεί μέρος του συγγραφικού μου έργου στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
"Το πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα, ως μουσείο του εαυτού του, αποτελεί σήμερα ένα μέσο σύνδεσης με το παρόν και το μέλλον. Γίνεται ένα αρχείο της συλλογικής μνήμης της πόλης του Βόλου. Μπορεί οι μηχανές του να σταμάτησαν και ο φούρνος Hoffman να έσβησε για πάντα, αλλά ο χώρος του στον σημερινό επισκέπτη έχει να παρουσιάσει αφηγήσεις ανθρώπων, ιστορίες που μπλέκονται με την πορεία της πόλης στα νεότερα χρόνια.
Και ήρθε η μυθοπλασία να πατήσει πάνω σε προσωπικά μου βιώματα, σε συμβάντα της πόλης, στο ιστορικό της ετερόρρυθμης εταιρείας με την επωνυμία ''Σπυρίδων και Νικόλαος Τσαλαπάτας'' για να δώσει τις 4+1 ιστορίες, που αποτελούν το μέσο για ένα ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο για τους μικρούς επισκέπτες του Μουσείου. Μαζί με το εργαστήριο πηλού, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το ΠΙΟΠ, γίνονται τα εργαλεία για την παρουσίαση της αλυσίδας παραγωγής, από την άργιλο στα τούβλα και τα κεραμίδια, το «κλειδί» για την κατανόηση μιας παραδοσιακής τεχνολογίας που αποτελεί αντικείμενο γνώσης και ερμηνείας για τη νέα γενιά."







Σημείωση: Ευχαριστώ τους διευθυντές των Σχολείων κ. Κωσταντινίδη Φίλιππο & κ. Δήμου Πασχάλη για την πρόσκληση και τη συνεργασία.
Το βιβλίο υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή «Ψηφιακή βιβλιοθήκη»: http://repository.edulll.gr/edulll

Δεν υπάρχουν σχόλια: