Η λίστα ιστολογίων μου

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Το Μουσείο Μηλεών...πάει σχολείο

Η Γ΄τάξη, του 11ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Βόλου, φιλοξενεί τη μουσειοσκευή "Η ελιά και το λάδι" του Μουσείου Μηλεών. Επίσης σε χώρο του σχολείου φιλοξενείται η έκθεση για το "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ".
Το 1982 εγκαινιάζεται στις Μηλιές η ιδιωτική συλλογή της Ελένης-Φαίης Σταμάτη που παρουσιάζει εικόνες και στοιχεία του χωριού. Πέντε χρόνια αργότερα, το εκθεσιακό υλικό αυτής της συλλογής, εμπλουτισμένο, δωρίζεται στην Κοινότητα Μηλεών. Το Τοπικό Μουσείο ξεκινά τη λειτουργία του με στόχο τη διάσωση, παρουσίαση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού.
Το Μουσείο οργανώνεται ως εκπαιδευτικός χώρος που προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά μεταβάλλοντας την επίσκεψη τους σε μια ευχάριστη, δημιουργική εμπειρία. Σε αυτό συμβάλλουν και τα εκπαιδευτικά φυλλάδια που προάγουν τη βιωματική γνώση.
Η συνεργασία του Δημοτικού Τοπικού Μουσείου Μηλεών από το 1989 με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές γίνεται ακόμα πιο στενή χάρη στις μουσειοσκευές του, που έχουν ως αποτέλεσμα να «φέρνουν» το Μουσείο στο σχολείο. Η κάθε μουσειοσκευή είναι ένα κινητό εκπαιδευτικό πακέτο-πρόγραμμα που δανείζεται δωρεάν και έχει ως θέμα τη ζωή στο χωριό. Θέματα των μουσειοσκευών είναι α) Η ελιά και το λάδι, β) Από το στάρι στο ψωμί, γ) Το επάγγελμα του πεταλωτή, δ) Το σαμάρι, ε) Το τρενάκι του Πηλίου και στ) Η ζωή στο χωριό. Ο δανεισμός τους γίνεται από το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και από το γράφοντα. Οι μουσειοσκευές έχουν ταξιδέψει μέχρι και τα Πομακοχώρια της Ροδόπης μεταφέροντας το μήνυμα στους μικρούς μαθητές πως ο πολιτισμός ενώνει. Οι διαφορές στη γλώσσα και τη θρησκεία δεν αποτελούν εμπόδιο για την γνωριμία, την αποδοχή και το σεβασμό του άλλου.
 Το ενδιαφέρον του Μουσείου δεν εστιάζεται μόνο στην πολιτιστική κληρονομιά, αλλά ενδιαφέρεται ζωηρά και για την προστασία του περιβάλλοντος. Με σύνθημα «Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας», παρουσιάζει περιοδικά, από το 1990, σχετική έκθεση πλαισιωμένη από οικολογικό εργαστήρι για παιδιά.
 
Το Δημοτικό Τοπικό Μουσείο Μηλεών Πηλίου είναι ένας καθρέφτης, μέσα στον οποίο ο τοπικός πληθυσμός ανακαλύπτει την ταυτότητά του. Είναι ένας καθρέφτης που οι ντόπιοι παρουσιάζουν στους ανθρώπους που επισκέπτονται τον τόπο τους για να κατανοήσουν καλύτερα τον τόπο αυτό. Είναι ένα Μουσείο που πρωτοπορεί και βρίσκεται πάντα κοντά στην Εκπαίδευση!

Σημείωση:
Τι περιλαμβάνει η Μουσειοσκευή
• Ενημερωτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό
• Πλαστικοποιημένες Φωτογραφίες σε Α4
• Αντίστοιχες διαφάνειες
• Σχετικό CD
• Αντικείμενα σχετικά με το θέμα
• Εκπαιδευτικό φυλλάδιο
• Προτάσεις για την παρουσίαση του υλικού
• Προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης

• Έντυπο αξιολόγησης

Έχει γίνει συμπλήρωση με φύλλα εργασίας, που έχουν σχεδιαστεί από το γράφοντα και φωτοαντίγραφα πινάκων ζωγραφικής με θέμα την "ελιά".

Δεν υπάρχουν σχόλια: