Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009

Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπαιδευτικών των Κ.Π.Ε.


Ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Καρτάλης Κ.


Ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Παπατόλιας Α.


Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Χαδούλης Α.


Το συγκρότημα "Ιωνία" του Ωδείου Ν. Ιωνίας


Η Παιδαγωγική Ομάδα & οι γραμματείς του ΚΠΕ
μαζί και ο τ. πρόεδρος της Κοινότητας Μακρινίτσας κ. Τσούκας Ν.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Σ.Ε.Π.Ε.Δ. του ΥΠ.Ε.Π.Θ. διοργάνωσε το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπαιδευτικών των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με τίτλο: «ΠαίΖΩΝΤΑΣ για το Περιβάλλον: βιωματικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Μακρινίτσα, το Βόλο και την Πορταριά από 25 έως 28/06/09.
Ο σκοπός του Συνεδρίου, όπως περιγράφεται στην Υ.Α. 60991, ήταν ο απολογισμός, ο συντονισμός και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα 57 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας μας. Στο 16ο Συνέδριο δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιμόρφωση. Σκοπός των οργανωτών ήταν να γίνει μια διάχυση της γνώσης και της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί από την πολυετή δράση των Κ.Π.Ε.
Η θεματική του Συνεδρίου χωρίστηκε σε έξι άξονες: «Η Τέχνη στα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», «Το Παιχνίδι στα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», «Από την Περιβαλλοντικής Εκπαίδευση στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη», «Μελέτη – Εργασία Πεδίου», «Οι νέες Τεχνολογίες στα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» και «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή». Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, κλήθηκαν επιστήμονες από τον Πανεπιστημιακό χώρο, ειδικοί επιστήμονες και μέλη των Παιδαγωγικών Ομάδων των Κ.Π.Ε., οι οποίοι με εισηγήσεις και εργαστήρια προσέγγισαν τον κάθε θεματικό άξονα.
Εκτός αυτού όμως, δόθηκε η ευκαιρία στα Στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (Ε.Ι.Ν.), να αφουγκραστούν τα προβλήματα και τις ανησυχίες των Κ.Π.Ε., που προκύπτουν από την υλοποίηση του έργου και να δώσουν σημαντικές απαντήσεις και λύσεις.
Τέλος δόθηκε ο κατάλληλος χρόνος ώστε να συζητηθούν διάφορα θεσμικά ζητήματα και προβλήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία των Κ.Π.Ε. και όπου ήταν δυνατόν να δοθούν απαντήσεις εκ μέρους του Τμήματος Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Αγωγής, της Διεύθυνσης Σ.Ε.Π.Ε.Δ. του ΥΠ.Ε.Π.Θ., ώστε να επιτευχθεί ο απολογιστικός και συντονιστικός σκοπός του Συνεδρίου.
Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου, το οποίο τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Κων/νος Καρτάλης, ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Απόστολος Παπατόλιας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μακρινίτσας κ. Ιωάννης Κερασιώτης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σ.Ε.Π.Ε.Δ. του ΥΠ.Ε.Π.Θ. κα Μαρία Καλογεροπούλου, ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Αργύρης Χαδούλης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, ήταν:
Πέμπτη 25/06/09, 18.00΄- 21.30΄
Προσέλευση και Εγγραφή Συνέδρων – Χαιρετισμοί Επισήμων - Επίσημη έναρξη του Συνεδρίου από την κα Μαρία Καλογεροπούλου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σ.Ε.Π.Ε.Δ. - Μουσική Εκδήλωση –«Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα» –, «Δέκα χρόνια Κ.Π.Ε Μακρινίτσας» από τον Υπεύθυνο του Κ.Π.Ε κ. Ευρ. Κολτσιδόπουλο, «Ιστορικό δημιουργίας του Κ.Π.Ε Μακρινίτσας» από τον πρώην Πρόεδρο της Κοινότητας Μακρινίτσας κ. Νίκο Τσούκα, «Το ξεκίνημα του Κ.Π.Ε Μακρινίτσας» από τον κ. Άγγελο Παπαϊωνάννου, πρώτο Υπεύθυνο του Κ.Π.Ε, τοποθέτηση της κας Μαρίζας Κούβελου εκ μέρους του Τμήματος Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Αγωγής. Στο κλείσιμο της εναρκτήριας τελετής απονεμήθηκαν αναμνηστικά στον πρώην Πρόεδρο της Κοινότητας Μακρινίτσας κ. Νίκο Τσούκα και στα πρώτα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κ.Π.Ε: Άγγελο Παπαϊωάννου, Δημήτρη Οικονομίδη, Ξενοφώντα Καπλάνη, Παπαδοπούλου Σοφία και Καραδήμα Κωνσταντίνο.
Παρασκευή 26/06/09, 09.00΄- 21.30΄
Παράλληλες συνεδρίες των συμμετεχόντων στους προαναφερόμενους άξονες, σε χώρους του Κ.Π.Ε, της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και της Κοινότητας Μακρινίτσας.
Το βράδυ παρατέθηκε επίσημο δείπνο για τους Συνέδρους και τους Επίσημους προσκεκλημένους από το Κ.Π.Ε Μακρινίτσας, στην Πλατεία του χωριού με συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πορταριάς «Ορμίνιο» και μουσικοχορευτική βραδιά με λαϊκό συγκρότημα.
Σάββατο 27/06/09, 09.00΄- 18.00΄
Εκπαιδευτικές εκδρομές με σκοπό την ενημέρωση των Συνέδρων και των Επισήμων για την ευρύτερη περιοχή:
Α) Μακρινίτσα – Τσαγκαράδα – Μηλιές και επιστροφή με το Τρενάκι του Πηλίου.
Β) Μακρινίτσα – Χάνια – Παπά Νερό (πεζοπορία).
Γ) Μακρινίτσα – Καλά Νερά – Περίπλους Παγασητικού με πλοιάριο.
Κυριακή 28/06/09, 9.30΄- 14.30΄
Παρουσίαση των Εργασιών των παραλλήλων συνεδριάσεων της Παρασκευής.
Θεσμικά θέματα των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Κλείσιμο του Συνεδρίου από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σ.Ε.Π.Ε.Δ. κα Καλογεροπούλου Μαρία.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου έλαβαν χώρα διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Μακρινίτσα, όπως:
· Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Καφενταράκη, στην αίθουσα Δ. Λέτσιου του Κ.Π.Ε Μακρινίτσας, με τίτλο: «Θύρες Πηλιορείτικων Εκκλησιών – Μαρτυρίες μιας διαχρονικής πίστης».
· Έκθεση ζωγραφικής της Αγγελικής Κούρκουλου, στο Παράσπιτο του Κ.Π.Ε (Art café), με τίτλο: «Η ανέφελη αφήγηση μιας παπαρούνας».
· Έκθεση κεραμικής του Μουσείου αγγειοπλαστικής και σύγχρονης κεραμικής της οικογένειας Β. Ανετόπουλου, στους χώρους του Κ.Π.Ε.
· Έκθεση posters του Δημοτικού Τοπικού Μουσείου Μηλεών, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, στη Μακρινίτσα, με τίτλο: «Το Περιβάλλον υπόθεση όλων μας».
· Έκθεση φωτογραφιών του Δ. Λέτσιου, στην αίθουσα «Ελένη Ματσούκα» του Δημοτικού Σχολείου Μακρινίτσας, με τίτλο: «Η Μακρινίτσα μέσα από το φωτογραφικό φακό του Δ. Λέτσιου».
· Έκθεση παιδικής ζωγραφικής στους χώρους του Δημοτικού Σχολείου Μακρινίτσας, με τίτλο: «Ζωγραφίζοντας το δέντρο».
· Έκθεση ζωγραφικής – γλυπτικής της Αννίτας Ξάνθου, στην αίθουσα του Αρχοντικού Καραμαρλή, με τίτλο: «Το Περιβάλλον».
Στην καλή οργάνωση του Συνεδρίου συνέβαλλαν και οι:
· Κοινότητα Μακρινίτσας,
· Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος,
· Η Ν.Α. Μαγνησίας με την Ε.Κ.Π.Ο.Λ.,
· Ο Δήμος Βόλου με το Δ.Ι.Ε.Κ. – Τμήμα Γραφιστικής,
· Ο Δήμος Ν. Ιωνίας με τον Πολιτιστικό του Οργανισμό,
· Ο Δήμος Πορταριάς με τον Πολιτιστικό του Οργανισμό και πληροφοριακό υλικό,
· Το Δημοτικό Τοπικό Μουσείο Μηλεών και ο Δήμος Μηλεών,
τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: