Τρίτη, 7 Ιουλίου 2009

ΧΡΩΜΑΤΑ 'ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΕΣ'

του Ματζίρη Κωνσταντίνου
Σύμφωνα με το φαινόμενο του θερμοχρωμισμού κάποιες ουσίες που υπάρχουν σε ειδικές βαφές μπορούν να αλλάξουν χρώμα ανάλογα με τη θερμοκρασία. Οι 'ουσίες' αυτές είναι οργανικές και αποτελούνται από τρία βασικά συστατικά. Το πρώτο είναι ένας κυκλικός εστέρας ,ο οποίος καθορίζει το χρώμα στην τελική κατάσταση. Το δεύτερο είναι συνήθως ένα ασθενές οξύ ,που προκαλεί την αντιστρεπτή αλλαγή και είναι υπεύθυνο για την ένταση του χρώματος. Τέλος ,χρησιμοποιείται ένας διαλύτης ,ο οποίος καθορίζει τη θερμοκρασία στην οποία θα γίνει η αλλαγή φάσης. Επιλέγοντας τον κατάλληλο διαλύτη επιλέγουμε και τη θερμοκρασία στην οποία θέλουμε να αρχίσει και η αλλαγή χρώματος.Για την Ελλάδα μια κατάλληλη θερμοκρασία είναι 25-28 βαθμοί Κελσίου.
Τα χρώματα αυτά 'χαμαιλέοντες' , που αλλάζουν απόχρωση ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία , κατασκευάζονται ήδη στα εργαστήρια του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, βελτιώνουν το εσωτερικό περιβάλλον των κτιρίων ,περιορίζουν τη χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων και βελτιώνουν το αστικό μικροκλίμα.
Οι βαφές αυτές πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την επικάλυψη των εξωτερικών επιφανειών των κτιρίων . Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γίνονται ανοιχτόχρωμες, ανακλώντας ενέργεια και μειώνοντας, κατά συνέπεια ,την επιφανειακή θερμοκρασία. Το χειμώνα, αντίθετα, σκουραίνουν και απορροφούν την ηλιακή ενέργεια, αυξάνοντας την εσωτερική θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να απαιτούνται μικρότερα φορτία θέρμανσης.
Τα θερμοχρωμικά αυτά υλικά μπορεί , σύμφωνα με τη φυσικό θεώνη Καρλέση,* να μειώσουν -για παράδειγμα το καλοκαίρι- τη θερμοκρασία έως 12 βαθμούς.
Φαίνεται ευοίωνο το όλο εγχείρημα. Λέτε να αποσύρουμε όλα τα κλιματιστικά κάποια στιγμή; Αφού με την εν λόγω εφεύρεση θα αξιοποιούμε τα ηλιακά κέρδη το χειμώνα και θα μειώνουμε τις θερμοκρασίες το καλοκαίρι; Ας το δούμε αισιόδοξα λοιπόν και ας περιμένουμε!

* Η κα Καρλέση είναι μέλος της Ομάδας Μελετών Κτιριακού Περιβάλλοντος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: