Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015

Αποχαιρετισμός...


Στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που ζούμε, πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που θέλουν να βοηθήσουν συνανθρώπους τους, αλλά δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να το πραγματοποιήσουν.

Μέσα όμως από την κρίση, κάποιες φορές βγαίνουν και θετικά ερεθίσματα που μπορούν να δώσουν λύσεις! Σε ολόκληρη την Ελλάδα, απλοί πολίτες, σύλλογοι, σχολεία κ. α συλλέγουν πλαστικά καπάκια, με σκοπό να τα παραδώσουν σε εταιρείες εμφιαλώσεως ή ανακύκλωσης και εκείνες με τη σειρά τους να συμβάλλουν οικονομικά, στην αγορά αναπηρικών καροτσιών και άλλων ορθοπεδικών βοηθημάτων, που είναι απαραίτητα για πολλούς συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη, αλλά δυστυχώς δεν έχουν τη δυνατότητα να τ' αγοράσουν.

Στην περιοχή μας σχολεία και σύλλογοι κάνουν το ίδιο και παραδίδουν τα καπάκια στο σωματείο Κινητικά Αναπήρων Ν. Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» ή ΕΕΕΕΚ Ν.Ιωνίας.

Το Σχολείο μας, αν και μικρό, αποφάσισε να συμμετέχει σ’ αυτή τη δράση την περιβαλλοντική που έχει και διάσταση προσφοράς.

 Ν. Ιωνία, 8/1/2015

Προς τους γονείς των μαθητών

της Δ2 τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας ΒόλουΤο σχολείο είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί. Μέσα σε αυτό το χώρο περνάει πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μέσα σε αυτό το χώρο δημιουργεί τις πρώτες φιλίες και μαθαίνει να συνεργάζεται. Μαθαίνει να χρησιμοποιεί το μυαλό του και αποκτά νέες γνώσει και εμπειρίες.

Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και αναπτύσσει τη δική του προσωπικότητα. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ως γονείς πως πρέπει να τους δείξετε το δρόμο της υπευθυνότητας. Δίνουμε υπερβολική σημασία στο τι θα πουν οι άλλοι για μας με αποτέλεσμα να χάνουμε την ουσία και να ξεχνάμε τις ανάγκες που έχει κάθε παιδί ξεχωριστά.

Το σχολείο για τα παιδιά είναι ένας σταθμός γεμάτος αλλαγές τόσο στη προσωπική όσο και στην κοινωνική τους ζωή για αυτό θέλουν το στήριγμα των γονιών τους για να ανταπεξέλθουν στις όποιες δυσκολίες τα περιμένουν. Γι’ αυτό ξεφύγετε από τα στερεότυπα του καλού μαθητή και βοηθήστε τα παιδιά σας να γίνουν καλοί άνθρωποι.

Καλός δε σημαίνει πρώτος. Το λάθος να ρίξουμε το παιδί μας στα «δίχτυα» του ανταγωνισμού θα είναι μοιραίο για τη μετέπειτα εξέλιξη του. Δεν θα έπρεπε να σας νοιάζει για το ποιος θα βγει πρώτος αλλά για τη σωστή διαπαιδαγώγηση ανεξάρτητα ποιος είναι πρώτος και ποιος δεύτερος. Δώστε του την απαιτούμενη ανεξαρτησία ώστε το παιδί να αναπτύξει το αίσθημα της υπευθυνότητας. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι είναι δική του υποχρέωση να κάνει τα μαθήματα του και ότι πρέπει να γίνουν τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Αυτό θα το κάνει να εκτιμήσει την αξία της υπομονής και της επιμονής και θα νιώθει περήφανο για τον εαυτό του. Επίσης θα μάθει ότι για να αποκτήσει το αγαθό της γνώσης πρέπει να κοπιάσει μόνο του. Η βοήθεια είναι επιτρεπτή εφόσον και αν το παιδί τη χρειάζεται.

Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη από την αναγνώριση του έργου του. Πόσο μάλλον τα παιδιά. Επιβραβεύστε το για κάθε προσπάθεια που κάνει και για τις επιτυχίες του. Αυτό θα του δώσει το κίνητρο να προσπαθήσει παραπάνω. Αν αποτύχει, ενθαρρύνετε το και δώστε του να καταλάβει ότι και η αποτυχία είναι μέσα στο πρόγραμμα και δεν πρέπει να απογοητεύεται.

Αν δεν υπάρχει πρόγραμμα θα υπάρξει άγχος. Και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η απόδοση του. Κάντε μαζί το προγραμματισμό της ημέρας ώστε να ξέρει ποιες ώρες πρέπει να διαβάζει και ποιες ώρες έχει ελεύθερο χρόνο για να παίξει.

Το παιδί χρειάζεται πρώτα απ’ όλα τη στήριξη σας. Εσείς προσπαθήστε να μην μπερδεύετε το μαθητή με το παιδί. Μια αποτυχία στο σχολείο δεν σημαίνει ότι κλονίζεται η αγάπη σας γι’ αυτό. Ακούστε το και καταλάβετε τους προβληματισμούς του και αναζητήστε μαζί λύση σε όποιο πρόβλημα και αν εμφανιστεί.. Με τον τρόπο αυτό, μαθαίνουν να ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται και να μην εγκαταλείπουν όταν κάτι δεν πάει καλά. Χρειάζονται γονείς που καταλαβαίνουν ότι πραγματικά καλός μαθητής είναι μόνο αυτός που είναι καλά και στην υπόλοιπη ζωή του.

Με αυτές τις σκέψεις σας ευχαριστώ για τη συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα και σας εύχομαι τα καλύτερα στην οικογένειά σας.

 

Με εκτίμηση

Τσιμπλούλης Γεράσιμος

Δάσκαλος της Δ2 τάξης
 

Αναμνηστική φωτογραφία με τους αγαπημένους μου μαθητές/τριες

Δεν υπάρχουν σχόλια: