Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

Το Χριστουγεννιάτικο Δεντράκι

 


Η Ελένη και Ο Χρήστος...

Μαζί με τη συγγραφέα και τον μαθητή μου Χρήστο
Το Σάββατο, 22/11/2014, στις 12 το μεσημέρι, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της κα. Μαρίας Αρφέ στο PUBLIC.
Μια φορά κι ένα καιρό ένα ελατάκι πάνω σε βουνό γίνεται ο πρωταγωνιστής στο παραμύθι που η κυρία Μαρία Αρφέ έγραψε για τα παιδιά.
Πλησίαζαν Χριστούγεννα και το ελατάκι βλέποντας τον κόσμο να πάει και να έρχεται στο βουνό απορεί και ψάχνει να βρει απαντήσεις. Ποιος όμως θα λύσει την απορία του, σε ποιον θα απευθυνθεί;
Το μικρό ελατάκι τον Μπάρμπα Έλατο ρωτά και απαντήσεις περιμένει γι...α το τι συμβαίνει στον κόσμο των ανθρώπων τις μέρες των Χριστουγέννων. Μα ο Έλατος σ’ όλες τις απορίες δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις, γιατί δεν τα έχει δει, δεν τα έχει ζήσει, τα έχει μόνο ακουστά. Νιώθει ντροπή και αμηχανία.
Μα κι εμείς οι μεγάλοι πολλές φορές νιώθουμε αμηχανία και αδυναμία να απαντήσουμε στις ερωτήσεις των παιδιών. Όλα δεν μπορούμε να τα ξέρουμε και αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Το κακό είναι να πούμε ψέματα, για να μη φανεί πως δεν το ξέρουμε…
Μα ας γυρίσουμε στο ελατάκι που τελικά η απορία του λύθηκε, όταν βρέθηκε να είναι στολισμένο στο σαλόνι ενός σπιτιού. Τώρα σ’ ένα διαφορετικό, αλλιώτικο περιβάλλον ζει πρωτόγνωρες εμπειρίες. Τα στολίδια, τα λαμπιόνια, οι γυαλιστερές μπάλες, οι όμορφες μυρωδιές από τα γλυκά και τα κουλούρια, η ζεστασιά δημιουργούν μια θεϊκή ατμόσφαιρα. Δεν είναι πάνω στο βουνό να ξεροσταλιάζει μέσα στον παγωμένο βοριά. Νιώθει τυχερό κι ας μην έχει δίπλα του τ’ αδέρφια και τους συγγενείς του. Η λάμψη του καινούριου, του διαφορετικού το έχει συνεπάρει. 
Μα κι εμείς αυτές τις μέρες δεν ψάχνουμε να βρούμε χαρά σε στολίδια και παιχνίδια; Πόσο όμορφα νιώθουμε όταν κι εμείς θα στολίσουμε το δέντρο στο σπίτι μας και θα πάρουμε δώρα από αγαπημένα και φιλικά μας πρόσωπα…
Μα οι μέρες περνούν γρήγορα ακόμα και στο παραμύθι. Τα Χριστούγεννα τέλειωσαν τα στολίδια μαζεύτηκαν και το μικρό ελατάκι έπρεπε να αδειάσει τη γωνιά, να φύγει από το σαλόνι.
Αλήθεια τι λέτε να το έκανε η οικογένεια που το είχε αγοράσει; Πού να βρέθηκε το ελατάκι; Πώς να ένιωσε;
Μήπως και στους ανθρώπους συμβαίνει κάποιες  φορές να νιώθουν άχρηστοι; Τότε δεν  είναι που νιώθουν μοναξιά και απελπισία;
Το ελατάκι από το σαλόνι βρέθηκε δίπλα σ’ έναν κάδο σκουπιδιών. Από εκεί που όλοι το πρόσεχαν, το θαύμασαν, και έλεγαν «τι όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο», κατάντησε να κάνει παρέα με τις σακούλες των σκουπιδιών και κανείς να μη του δίνει σημασία. Στη ζωή του ήρθαν τα πάνω κάτω.
Μα και στη ζωή των ανθρώπων μπορεί να συμβεί αυτό, δηλαδή να μας έρθουν τα πάνω κάτω, όπως να χάσουμε τη δουλειά μας και να μείνουμε άνεργοι και να νιώθουμε άχρηστοι…
Τα παραμύθια έχουν συνήθως ένα ωραίο τέλος. Έτσι και στο παραμύθι της κυρίας Μαρίας Αρφέ το ελατάκι δε θα μείνει δίπλα στον κάδο απορριμμάτων ούτε θα καταλήξει στη χωματερή. Θα το βοηθήσει ένα μικρό παιδί που τ’ όνομά του είναι Ιησούς.
Αυτό το παιδί περιμένουμε κι όλοι μας να έρθει να φωλιάσει στην ψυχή μας, να μας χαρίσει γαλήνη και ελπίδα για καλύτερες μέρες.
Πίσω από τα λαμπιόνια, τις πολύχρωμες μπάλες, τα δώρα, τα ωραία φαγητά και τα νόστιμα γλυκά, πίσω από τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες, ας ανακαλύψουμε το αληθινό μήνυμα της γιορτής των Χριστουγέννων. 
 
Σημείωση: Το παραμύθι διαβάστηκε και στην τάξη μου και άρεσε πολύ στα παιδιά. Με ωραίες ζωγραφιές απέδωσαν τις εντυπώσεις τους.
Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκαν η Ελένη και ο Χρήστος με τις μητέρες τους.   
 
Ζωγραφιές μαθητών
 
 
 


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: