Τρίτη, 27 Μαΐου 2014

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο & στο Διμήνι


 

 
Την Τρίτη 27/2014, η Γ΄ τάξη του Σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και στο Νεολιθικό Διμήνι. 
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου στην αρχή είδαμε μία ταινία για τον Νεολιθικό Πολιτισμό και στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την αίθουσα Χουρμουζιάδη, όπου είδαμε ευρήματα κυρίως από τους νεολιθικούς οικισμούς στο Σέσκλο, στον Πρόδρομο Καρδίτσας και το Διμήνι (7η χιλιετία-4η χιλιετία π.Χ.), καθώς και από άλλες νεολιθικές θέσεις του θεσσαλικού χώρου. Η ελεύθερη παρουσίαση των αντικειμένων, χωρίς τη μεσολάβηση προθηκών, βοηθά στην άμεση επαφή του επισκέπτη με τα εκθέματα, και κυρίως στην προσέγγιση του νεολιθικού ανθρώπου που τα δημιούργησε.
 
 
 
 
 


 Μετά την ξενάγηση με πηλό φτιάξαμε ο καθένας το δικό του αγγείο. Στο τέλος επισκεφτήκαμε τις «νεολιθικές καλύβες» που υπάρχουν στο πάρκο Αναύρου.
Στο Διμήνι εμπεδώσαμε καλύτερα τα όσα είχαμε μάθει στην Ιστορία. «Το Διμήνι ξεχωρίζει από τους άλλους νεολιθικούς οικισμούς γιατί παρουσιάζει ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στοιχείο, τους έξι λιθόκτιστους περιβόλους, που είχαν χτιστεί γύρω από τον οικισμό κατά ζεύγη, με σκοπό πιθανότατα να στηρίζουν το έδαφος και να ορίζουν το χώρο. Ανάμεσά τους ήταν κτισμένα τα σπίτια, ενώ στο κέντρο βρισκόταν μία ευρύχωρη αυλή. Η κεραμική, που βρέθηκε στον οικισμό, γνωστή ως κεραμική «Διμηνίου», χαρακτηρίζεται από αγγεία με σκούρα διακόσμηση από γεωμετρικά μοτίβα, που καλύπτει όλη την ανοιχτόχρωμη επιφάνειά τους. Βρέθηκε, επίσης, μεγάλος αριθμός εργαλείων από οψιανό, πυριτόλιθο, πέτρα και οστό, ειδώλια και κοσμήματα.».  
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: