Η λίστα ιστολογίων μου

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Το σπίτι των παιδιών


Το σπίτι των παιδιών είναι ένα εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά δημοτικού. Επεξεργάζεται θέματα που συνδέονται με την παιδική επιθετικότητα και την πρόληψή της. Το υλικό βασίζεται στη βιωματική προσέγγιση και χρησιμοποιεί δραστηριότητες ενεργητικής μάθησης.

Ξεκινήσαμε την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου. Στην πρώτη συνάντηση αφού οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες με τυχαίο τρόπο, συζήτησαν τι βοηθά μια ομάδα παιδιών να γίνει μια καλή παρέα και τι εμποδίζει μια ομάδα παιδιών να γίνει παρέα. Στη συνέχεια κατέγραψαν, ζωγράφισαν και παρουσίασαν τις απόψεις τους.

  • Για να γίνει μια ομάδα παιδιών καλή παρέα χρειάζεται: συνεργασία, αγάπη, ενδιαφέρον για τον άλλον, κατανόηση, υπομονή, σεβασμός, πνεύμα συμφιλίωσης και ομαδικότητας.
  • Εμποδίζει τα παιδιά να γίνουν μια καλή παρέα: ο εγωισμός, η ζήλια, ο ανταγωνισμός, η επίθεση, η κακία, η υπερηφάνεια, ο ρατσισμός-η εικόνα του άλλου, η κόντρα, τα νεύρα.
 


Την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου, τα παιδιά χωρισμένα σε τέσσερις ομάδες είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν σε μεγάλες κόλλες χαρτιού το σπίτι που θέλουν.


Πώς δούλεψαν μέσα στις ομάδες; Μοίρασαν ρόλους και δουλειές; Τι πήγε και τι δεν πήγε καλά;

-Να σε βοηθήσω;
-Αν μπορείς…

  • Θα σου πετάξω τη γόμα.
  • Τι λες μωρέ, άντε τώρα…
  • Κύριε, με βρίζει…
  • Κάνε εσύ…
 

 
 
Χρειάζεται πολύς δρόμος, για να αφήσουμε πίσω μας νεύρα, ένταση, εγωισμό και προστακτική, κάθε φορά που καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας μια ομαδική εργασία…

Δεν υπάρχουν σχόλια: