Η λίστα ιστολογίων μου

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Στο Νεολιθικό Διμήνι...


Σήμερα, Τρίτη 8/5/2012, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 5ου και 11ου Δημοτικών Σχολείων Ν. Ιωνίας Βόλου επισκέφτηκαν το Νεολιθικό Διμήνι.



«Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς οικισμούς της Ελλάδας της Νεότερης Νεολιθικής περιόδου. Μαζί με το Σέσκλο προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την αρχιτεκτονική και οικονομική οργάνωση των προϊστορικών οικισμών.
Η πρώτη εγκατάσταση στο λόφο χρονολογείται στο τέλος της 5ης χιλιετίας π.Χ., στη Νεότερη Νεολιθική περίοδο. Ήταν μία οργανωμένη κοινότητα 200-300 κατοίκων, που ζούσαν σε 30-40 σπίτια και ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά και με την αλιεία, λόγω της μικρής απόστασης από τη θάλασσα. Το Διμήνι ξεχωρίζει από τους άλλους νεολιθικούς οικισμούς γιατί παρουσιάζει ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στοιχείο, τους έξι λιθόκτιστους περιβόλους, που είχαν χτιστεί γύρω από τον οικισμό κατά ζεύγη, με σκοπό πιθανότατα να στηρίζουν το έδαφος και να ορίζουν το χώρο. Ανάμεσά τους ήταν κτισμένα τα σπίτια, ενώ στο κέντρο βρισκόταν μία ευρύχωρη αυλή. Η κεραμική, που βρέθηκε στον οικισμό, γνωστή ως κεραμική «Διμηνίου», χαρακτηρίζεται από αγγεία με σκούρα διακόσμηση από γεωμετρικά μοτίβα, που καλύπτει όλη την ανοιχτόχρωμη επιφάνειά τους. Βρέθηκε, επίσης, μεγάλος αριθμός εργαλείων από οψιανό, πυριτόλιθο, πέτρα και οστό, ειδώλια και κοσμήματα. Οι ταφικές συνήθειες των κατοίκων δεν είναι γνωστές. Μέσα στον οικισμό βρέθηκαν λίγες ταφές μικρών παιδιών τοποθετημένες σε αγγεία.
Η κατοίκηση συνεχίστηκε στο Διμήνι και κατά την Εποχή του Χαλκού, αλλά μεταφέρθηκε στην πεδινή περιοχή πιο νότια και ανατολικά του λόφου. Δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η έκταση του οικισμού ούτε αν υπήρξε διακοπή στην κατοίκηση μέχρι τη μυκηναϊκή εποχή. Στη Μέση Εποχή του Χαλκού ο λόφος χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο, από το οποίο έχουν αποκαλυφθεί 16 κιβωτιόσχημοι τάφοι.
Στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, στην πεδιάδα προς τη θάλασσα νοτιοανατολικά του λόφου αναπτύχθηκε ανακτορικό κέντρο και σημαντικός οικισμός, που ίσως ταυτίζεται με τη μυκηναϊκή Ιωλκό, την πόλη από όπου ξεκίνησε η μυθική Αργοναυτική εκστρατεία
».
                                                                                                                                Δρ Β. Αδρύμη - Σισμάνη, αρχαιολόγος



Στη συνέχεια τα παιδιά του 5ου πήγαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, ενώ του 11ου στην παραλία του Βόλου, μιας και πριν από λίγο καιρό είχαν πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο.
Στην παραλία είδαν την ανακατασκευασμένη Αργώ, κτήρια ξεχωριστά (Τράπεζα της Ελλάδος, Αχίλλειο, Πανεπιστήμιο-κτήριο Παπαστράτου). Στο τέλος έπαιξαν στην παιδική χαρά του πάρκου του Αγίου Κωνσταντίνου.





Δεν υπάρχουν σχόλια: