Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν


Πριν από 2.500 χρόνια
Η μικρή Μύρτις είναι ξαπλωμένη στο κρεβάτι. Το πρόσωπό της είναι κόκκινο. Φαίνεται ταλαιπωρημένη και κουρασμένη. Εδώ και έξι μέρες ψήνεται στον πυρετό. Ζητάει συνεχώς νερό. Βήχει έντονα.
Το αγοράκι του απέναντι σπιτιού είχε τα ίδια συμπτώματα για εννιά μέρες. Δεν άντεξε, πέθανε.
Η μητέρα της Μύρτιδας ανησυχεί πολύ για το κορίτσι της. Προσθέτει ξύλα στην εστία, ενώ βράζει σούπα με λαχανικά. Έξω κάνει κρύο. Άραγε η μικρή της κόρη θα τα καταφέρει; Θα γίνει καλά; Μόνο οι θεοί ξέρουν…
Ο πατέρας της Μύρτιδας είναι στην αγορά της πόλης. Βλέπεις τους άντρες να είναι ανήσυχοι και να συζητούν για τη μεγάλη αρρώστια που ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους. Φοβούνται πως η αρρώστια είναι μεταδοτική, κολλάει από τον έναν στον άλλο.
Οι γιατροί δεν μπορούν να γιατρέψουν τους αρρώστους.
Ξαφνικά ο αγγελιοφόρος φέρνει στην αγορά την κακή είδηση, «ο Περικλής, ο ηγέτης της Αθήνας, είναι και αυτός άρρωστος». Τι μεγάλη συμφορά έπεσε στην πόλη…
Πήρε να βραδιάζει, ο πατέρας γυρίζει στο σπίτι. Η μικρή του κόρη κοιμάται βαριά. Η μάνα της στο προσκεφάλι μένει άγρυπνη. Το κορίτσι δε θα ξυπνήσει ποτέ. Ο Ερμής οδηγεί τη ψυχή της στον Άδη.
Το πρωί οι δυο γονείς θα πάρουν το άψυχο σώμα και χωρίς καμιά φροντίδα και χωρίς κτερίσματα θα το πετάξουν σ’ έναν ομαδικό τάφο στον Κεραμικό…
Πριν από 16 χρόνια
Όταν γίνονταν τα έργα για την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, 1994-1995, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν ομαδικό τάφο. Πήραν τα σκαλιστήρια και τα πινέλα τους, μέτρο και σκουπάκια και άρχισαν να ψάχνουν μέσα στα χώματα. Όσα έβρισκαν τα έβαζαν με προσοχή μέσα σε κουτιά και τα μετέφεραν στο εργαστήριο για μελέτη.

Σήμερα, 25 Νοεμβρίου 2011

Η τάξη μας, η Γ' του 11ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Βόλου, επισκέφτηκε την έκθεση "Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν" που φιλοξενείται στο χώρο του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα. Είδαμε, ακούσαμε, πιάσαμε, ζωγραφίσαμε, παίξαμε. Περάσαμε πολύ καλά...

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Μαρμελάδα από… κόκκινο

Σήμερα στην τάξη μας, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011, ήρθαν η κα. Χίλντα και η κα. Νικόλ, η μητέρα του Φιλήμωνα. Μας έπαιξαν κουκλοθέατρο και μας βοήθησαν να φτιάξουμε κούκλες και σκαντζοχοιράκια...

ΠΡΑΞΗ Α΄
Εσωτερικό σπιτιού. Στην σκηνή είναι η μαμά και ο Τάσος.
 ΜΑΜΑ: Φθινοπώριασε πια!
ΤΑΣΟΣ: Πώς το ξέρεις μαμά;
ΜΑΜΑ: Δε θέλει και πολλή σκέψη. Το δείχνουν τα κίτρινα φύλλα των δέντρων, η σιγανή βροχή, τα σταφύλια που κρέμονται στο αμπέλι κι ένα σωρό άλλα φρούτα που βγαίνουν αυτή την εποχή.
ΤΑΣΟΣ: Ποια άλλα φρούτα βγαίνουν τώρα το φθινόπωρο;
ΜΑΜΑ: Λέω να παίξουμε ένα παιχνίδι. Εγώ θα περιγράφω ένα φθινοπωρινό φρούτο κι εσύ θα λες τ’ όνομά του.
ΤΑΣΟΣ: Αχ! Ωραία!
ΜΑΜΑ: Το σχήμα του είναι μακρουλό, το χρώμα του πράσινο.
ΤΑΣΟΣ: Χμ… αχλάδι.
ΜΑΜΑ: Ρώγα, ρώγα το… και τρωγόπιναν οι φίλοι.
ΤΑΣΟΣ: Σταφύλι…το βρήκα!
ΜΑΜΑ: Είναι βαρύ, μεγάλο, κίτρινο, σκληρό, γίνεται γλυκό και είναι απ’ έξω γεμάτο χνούδι.
ΤΑΣΟΣ: Κυδώνι.
ΜΑΜΑ: Α! Έχω μια ιδέα! Σήμερα θα ‘ρθει ο παππούς. Δεν πας στον κήπο να μαζέψεις από κείνα τα φρούτα που είναι κόκκινα, στρόγγυλα…
ΤΑΣΟΣ: Ξέρω, ξέρω, μην το πεις…
ΜΑΜΑ: Εντάξει. Γρήγορα να προλάβουμε πριν έρθει ο παππούς, να κάνουμε γλυκό και μαρμελάδα!
ΠΡΑΞΗ Β΄
Κήπος με δέντρα. Ο Τάσος κρατάει ένα καλάθι και προχωρεί κοιτάζοντας γύρω του.
ΤΑΣΟΣ: Μπα! Τι είναι τούτο πάλι; Τόση ώρα περπατάω, κοιτάζω από δω, κοιτάζω από κει, τίποτα! Ούτε ένα φρούτο απ’ αυτό που μου είπε η μαμά. Ούτε μια φραουλίτσα. Τι έγινε και εξαφανίστηκαν όλες; (Εμφανίζεται ένας σκαντζόχοιρος.) Καλά που σε βρήκα, εσύ σίγουρα θα ξέρεις ποιος έκοψε όλες τις φράουλες.
ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ: Φ ρ ά ο υ λ ε ς; (Απορημένος κουνάει το κεφάλι του και φεύγει.)
Η συνέχεια της ιστορίας είναι γνωστή σε μας...εσείς μπορείτε να φανταστείτε τη δική σας συνέχεια...

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Το Μουσείο Μηλεών...πάει σχολείο

Η Γ΄τάξη, του 11ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Βόλου, φιλοξενεί τη μουσειοσκευή "Η ελιά και το λάδι" του Μουσείου Μηλεών. Επίσης σε χώρο του σχολείου φιλοξενείται η έκθεση για το "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ".
Το 1982 εγκαινιάζεται στις Μηλιές η ιδιωτική συλλογή της Ελένης-Φαίης Σταμάτη που παρουσιάζει εικόνες και στοιχεία του χωριού. Πέντε χρόνια αργότερα, το εκθεσιακό υλικό αυτής της συλλογής, εμπλουτισμένο, δωρίζεται στην Κοινότητα Μηλεών. Το Τοπικό Μουσείο ξεκινά τη λειτουργία του με στόχο τη διάσωση, παρουσίαση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού.
Το Μουσείο οργανώνεται ως εκπαιδευτικός χώρος που προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά μεταβάλλοντας την επίσκεψη τους σε μια ευχάριστη, δημιουργική εμπειρία. Σε αυτό συμβάλλουν και τα εκπαιδευτικά φυλλάδια που προάγουν τη βιωματική γνώση.
Η συνεργασία του Δημοτικού Τοπικού Μουσείου Μηλεών από το 1989 με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές γίνεται ακόμα πιο στενή χάρη στις μουσειοσκευές του, που έχουν ως αποτέλεσμα να «φέρνουν» το Μουσείο στο σχολείο. Η κάθε μουσειοσκευή είναι ένα κινητό εκπαιδευτικό πακέτο-πρόγραμμα που δανείζεται δωρεάν και έχει ως θέμα τη ζωή στο χωριό. Θέματα των μουσειοσκευών είναι α) Η ελιά και το λάδι, β) Από το στάρι στο ψωμί, γ) Το επάγγελμα του πεταλωτή, δ) Το σαμάρι, ε) Το τρενάκι του Πηλίου και στ) Η ζωή στο χωριό. Ο δανεισμός τους γίνεται από το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και από το γράφοντα. Οι μουσειοσκευές έχουν ταξιδέψει μέχρι και τα Πομακοχώρια της Ροδόπης μεταφέροντας το μήνυμα στους μικρούς μαθητές πως ο πολιτισμός ενώνει. Οι διαφορές στη γλώσσα και τη θρησκεία δεν αποτελούν εμπόδιο για την γνωριμία, την αποδοχή και το σεβασμό του άλλου.
 Το ενδιαφέρον του Μουσείου δεν εστιάζεται μόνο στην πολιτιστική κληρονομιά, αλλά ενδιαφέρεται ζωηρά και για την προστασία του περιβάλλοντος. Με σύνθημα «Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας», παρουσιάζει περιοδικά, από το 1990, σχετική έκθεση πλαισιωμένη από οικολογικό εργαστήρι για παιδιά.
 
Το Δημοτικό Τοπικό Μουσείο Μηλεών Πηλίου είναι ένας καθρέφτης, μέσα στον οποίο ο τοπικός πληθυσμός ανακαλύπτει την ταυτότητά του. Είναι ένας καθρέφτης που οι ντόπιοι παρουσιάζουν στους ανθρώπους που επισκέπτονται τον τόπο τους για να κατανοήσουν καλύτερα τον τόπο αυτό. Είναι ένα Μουσείο που πρωτοπορεί και βρίσκεται πάντα κοντά στην Εκπαίδευση!

Σημείωση:
Τι περιλαμβάνει η Μουσειοσκευή
• Ενημερωτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό
• Πλαστικοποιημένες Φωτογραφίες σε Α4
• Αντίστοιχες διαφάνειες
• Σχετικό CD
• Αντικείμενα σχετικά με το θέμα
• Εκπαιδευτικό φυλλάδιο
• Προτάσεις για την παρουσίαση του υλικού
• Προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης

• Έντυπο αξιολόγησης

Έχει γίνει συμπλήρωση με φύλλα εργασίας, που έχουν σχεδιαστεί από το γράφοντα και φωτοαντίγραφα πινάκων ζωγραφικής με θέμα την "ελιά".