Η λίστα ιστολογίων μου

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Νερό στοιχείο και στοιχειό: Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικοί σχολείων του Ν. Μαγνησίας που συμμετείχαν στο σεμινάριο

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Μακρινίτσας καλοσωρίζει τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο

Βιωματικό εργαστήριο "Προβιομηχανική χρήση και διαχείριση του νερού"
Βιωματικό εργαστήριο "Προσομοίωση υδροφόρου ορίζοντα, φιλτράρισμα νερού"
Το Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας ξεκίνησε τη λειτουργία ενός Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα το νερό. Ο τίτλος του δικτύου είναι «Νερό: στοιχείο και στοιχειό» και συμμετέχουν σε αυτό 15 σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 4 της Δευτεροβάθμιας.
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν σε αυτό είχαν την ευκαιρία μέσα από το διήμερο σεμινάριο που οργάνωσε το ΚΠΕ Μακρινίτσας, στις 20 & 21/11, να πάρουν ερεθίσματα και εμπειρίες και να γίνουν κοινωνοί των σκοπών λειτουργίας του Δικτύου που είναι :
Ενεργοποίηση ηλεκτρονικών οδών, δημιουργία κοινών εκδόσεων και συμμετοχή σε κοινές περιβαλλοντικές δράσεις για τη διασύνδεση των σχολείων-μελών του δικτύου.
Συνεργασία με τοπικούς και εθνικούς φορείς, ΟΤΑ, επιστημονικές ενώσεις (π.χ. Κοινότητα Μακρινίτσας, ΕΚΠΟΛ, ΚΕΜΕΒΟ)
Καλλιέργεια και ανάπτυξη νέας οικολογικής και κοινωνικής συνείδησης στους εμπλεκόμενους μαθητές, φιλικής προς το περιβάλλον ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση του νερού και κατ’ επέκταση στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την ευκαιρία του θεματικού έτους 2010 που έχει ως θέμα του την ενέργεια.
Το σεμινάριο ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα, 20/11, στο αρχοντικό Βατσαρέα-Μαυράκη (ΚΠΕ), στη Μακρινίτσα। Στην αρχή χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Κοινότητας Μακρινίτσας κ. Κερασιώτης Γιάννης και ο υπεύθυνος του ΚΠΕ κ. Κολτσιδόπουλος Ευριπίδης. Ακολούθησε ο πρόεδρος της Συντονιστής Επιτροπής του Δικτύου κ. Τσιμπλούλης Γεράσιμος όπου αναφέρθηκε στους στόχους και τις ανάγκες λειτουργίας του Δικτύου. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί χωρισμένοι σε δύο ομάδες συμμετείχαν σε δύο βιωματικά εργαστήρια. Το πρώτο με θέμα «Προσομοίωση υδροφόρου ορίζοντα, φιλτράρισμα του νερού» και υπεύθυνους τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Μακρινίτσας Παρδαλίδη Θεολόγο και Τσαβέ Πηνελόπη και το δεύτερο «Προβιομηχανική χρήση και διαχείριση του νερού στο Πήλιο και στην Όθρυ» με υπεύθυνο το Γκράσσο Γιώργο, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Μακρινίτσας.
Στο Μουσείο της Λίμνης Κάρλας
Παρατήρηση...

Στην αυλή του ΚΠΕ...λίγο πριν το πεδίο "Νερό-Κρήνες της Μακρινίτσας"
Τη δεύτερη ημέρα, Σάββατο πρωί έως το μεσημέρι, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τα Κανάλια, όπου και υλοποίησαν το πιλοτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ «Λίμνη Κάρλα: Μια Λίμνη ξαναγεννιέται»। Στην αρχή στο Μουσείο (ΚΕΜΕΒΟ) από τον κ. Γκανάτσιο Σωτήρη έγινε αναφορά στο ρόλο και στη λειτουργία του Κέντρου Μελέτης Λιμναίου Πολιτισμού Βοιβηίδας. Ακολουθήσε ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου με την καθοδήγηση του κ. Χανιά Γιώργου. Η συνέχεια ήταν στις όχθες της Λίμνης για παρατήρηση, καταγραφή και μελέτη με την καθοδήγηση των Παρδαλίδη Θεολόγου, Τσαβέ Πηνελόπης και Τσιμπλούλη Γεράσιμου.


Ο συνθέτης Παναγιώτης Μπερλής παίζει τη μουσική που συνέθεσε για την Κάρλα

Η ζωγράφος Αγγελική Κούρκουλου δημιουργεί... μαζί και οι εκπαιδευτικοί,
μαζί και ο Βουλευτής κ. Καρτάλης Κώστας
Το απόγευμα στη Μακρινίτσα οι εκπαιδευτικοί υλοποιήσαν μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νερό-Κρήνες της Μακρινίτσας» με τον Υπεύθυνο του Κέντρου Κολτσιδόπουλο Ευριπίδη και το μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας Βίγκλα Παναγιώτη. Ακλούθησε το εργαστήριο «Νεροηχοχρώματα» με τη ζωγράφο Κούρκουλου Αγγελική και το συνθέτη Μπερλή Παναγιώτη, ενώ τα μέλη της Π.Ο. του ΚΠΕ Έδεσσας Κάρτας Ηλίας και Κολίνη Πόπη παρουσιάσαν εκπαιδευτικό υλικό για το νερό και το πρόγραμμα Τηλεκπαίδευσης που υλοποιείται από το ΚΠΕ Έδεσσας.
Οι εργασίες του σεμιναρίου έκλεισαν με επίσημο δείπνο.
Το παρόν στο σεμινάριο έδωσε και ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Καρτάλης Κώστας.
Πόπη Κολίνη & Ηλίας Κάρτας από το ΚΠΕ Έδεσσας

Επίσημο δείπνο...στη Μακρινίτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια: