Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Δεντροφύτευση στο χώρο του Πανθεσσαλικού

Σήμερα 28 Απριλίου 2009 έγινε δεντροφύτευση στον περιβάλλοντα χώρο του Πανθεσσαλικού Σταδίου, στη Ν। Ιωνία Βόλου. Αντιπροσωπείες 13 Σχολείων της Β/θμιας Εκπ/σης του Ν. Μαγνησίας ρίχτηκαν στη δουλειά με αξίνες γκασμάδες και φτυάρια. Φυτεύτηκαν ελιές προσφορά των Σχολείων. Στόχος η δημιουργία ενός ελαιώνα, που θα αποτελέσει χώρο αναψυχής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πολιτισμού.


Οι μαθητές συγκεντρώνονται στην είσοδο του Πανθεσσαλικού Σταδίου
Η εμπειρία της συμμετοχής...


Η αντιπροσωπεία του Γενικού Λυκείου Βελεστίνου

Οι αντιπρόσωποι του Γυμνασίου Ευξεινούπολης-Αλμυρού

Μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

ΚΡΑΥΓΑΛΕΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

Του Ματζίρη Κωνσταντίνου, δασκάλου

Ήταν η ενδεκάτη πρωινή ώρα της 21ης Απριλίου (ιστορική σύμπτωση) , όταν αποφασίσαμε να κάνουμε έναν ψυχαγωγικό περίπατο με τον πατέρα μου στο πάρκο έναντι του Πανθεσσαλικού σταδίου , μια βόλτα ασυνήθιστη παρόλο που μένουμε στη Νέα Ιωνία , ίσως γιατί δεν υπήρχαν και τα ανάλογα αισθητικά κυρίως κίνητρα για να το επιδιώξουμε ως τώρα.

Μέχρι στιγμής οι βόλτες μας ήταν στο Πολιτιστικό –Ψυχαγωγικό άλσος 'Ανδρέα Βαλαχή' (το γνωστό ελικοδρόμιο), όπου πολύς κόσμος του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου-Ν.Ιωνίας (κι όχι μόνο) περνά τις ελεύθερες ώρες του . Ένα πάρκο που παρ’ όλες τις δυσκολίες συντήρησής του το μεγαλύτερο τμήμα του πέραν του ότι έχει αξιοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα συντηρείται και διατηρείται καθαρό. Εκεί υπάρχουν χώροι αθλοπαιδιών , καφετέριες , παιδικές χαρές, παγκάκια σε καίρια σημεία, πολιτιστικό-ψυχαγωγικό κέντρο, το ωδείο της πόλης, το ανοικτό θέατρο , συστάδες δέντρων που σου προσφέρουν αισθητική απόλαυση με λίγα μελανά σημεία , όπως για παράδειγμα η επί καιρό άσχημη εικόνα που παρουσιάζει η γνωστή λίμνη με τις πάπιες κ.ά. Το γενικότερο αισθητικό αποτέλεσμα , βέβαια, σε σχέση πάντα με τις δυνατότητες του δήμου είναι αρκετά ικανοποιητικό.

Για να επανέλθω στο έτερον πάρκο , το οποίο τυχαίνει να χωρίζεται στην ουσία από τον κεντρικό δρόμο της οδού Δοξοπούλου, νιώσαμε ότι βρισκόμασταν σε έναν άλλο τόπο, ξένο προς αυτόν που έχουμε αγαπήσει και μόνο λίγα μέτρα πιο πέρα.

Συγκεκριμένα μόλις περάσαμε τα αθλητικά κέντρα, τα γήπεδα τένις , το δημοτικό Κολυμβητήριο 'Βασίλης Πολύμερος 'και το κλειστό Γυμναστήριο βρεθήκαμε μπροστά σε μια άλλη πραγματικότητα, που μας απογοήτεψε οικτρά . Είδαμε ότι το εν λόγω πάρκο , που εν τη γενέσει του το Καλοκαίρι του 2004 , τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων , είχε δημιουργηθεί με μεράκι και με τις καλύτερες προοπτικές σήμερα να αποτελεί κυριολεκτικά χώρο πράσινης χωματερής. Δέντρα , που τα πνίγουν τα αγριόχορτα, σκουπίδια πεταμένα εδώ κι εκεί (άραγε από πότε έχει να καθαρισθεί ο χώρος και να μαζευτούν τα σκουπίδια;), μεταλλικά καλάθια σκουπιδιών ριγμένα σε απίθανα σημεία (όπως μαρτυρούν άλλωστε και οι εικόνες), που με έκαναν να αισθανθώ ότι ζω σε τριτοκοσμικό χώρο κι αυτά λίγα βήματα μακριά απ’ το σπίτι μου!

Τα κτήρια των Ολυμπιακών αγώνων, όπως ο ξενώνας των αθλητών, είναι καταστραμμένα και προκαλούν δυσωδία στο πέρασμά σου απ’ τους απρόσκλητους και ασύδοτους καταστροφείς. Αυτοκίνητα που σπάνια περνούν απ’ τους παρακείμενους δρόμους να γκαζώνουν επικίνδυνα και το κυριότερο δεν υπήρχε ούτε ένα παγκάκι , για να καθίσει ο καταπονημένος πατέρας μου, που είχε εξαντληθεί απ’ το συνεχές περπάτημα. Ούτε μια όαση στιγμιαίας ξεκούρασης .Το αποτέλεσμα μια σκέτη ταλαιπωρία. Κι αυτά μόλις 4-5 χρόνια απ’ τη στιγμή που έδειχνε ότι θα γινόταν ένας άλλος πράσινος πνεύμονας στην περιοχή.

Όπως είναι κατανοητό χρειάζεται όλοι μας , ως απλοί πολίτες να είμαστε υπεύθυνοι και ευσυνείδητοι ,εμείς πρώτα-πρώτα, σχετικά με το δημόσιο πλούτο , που μας περιβάλλει και μάλιστα όταν μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη, να προσέχουμε αυτά που με τόσο κόπο και μεράκι (θέλω να πιστεύω) δημιουργούνται και να τα προστατεύουμε. Έπειτα σίγουρα η κάθε δημοτική αρχή οφείλει να διαφυλάξει με το όποιο κόστος ό, τι δημιουργείται με το υστέρημα των πολιτών. Αλλά δυστυχώς αποδεικνύεται αυτό που μου έμαθαν στο σχολείο , όταν ήμουν μαθητής και το επαναλαμβάνω ως δάσκαλος ότι είναι τελικά πιο δύσκολο να συντηρήσεις κάτι παρά να τ’ αποκτήσεις.

Με την ελπίδα ότι θα αφουγκραστούν κάποιοι ιθύνοντες τις ανησυχίες αυτές , που δεν είναι πιστεύω μόνο δικές μου, θα σπεύσουν να τακτοποιήσουν το χώρο και με τις ανάλογες παρεμβάσεις να τον αποκαταστήσουν και να δημιουργήσουν έναν άλλο πνεύμονα , που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μου. Άλλωστε γίνονται τελευταία σεμινάρια για την πράσινη ανάπτυξη και τη δημιουργία πρασίνου , που θα ευνοήσουν το μικροκλίμα αυτής της περιοχής ,που ήδη δέχεται σταδιακή οικιστική ανάπτυξη .

Στόχος μου είναι οι επισημάνσεις αυτές να μας ευαισθητοποιήσουν όλους και να δείξουμε την πραγματική μας αγάπη σ’ αυτόν τον ιστορικό χώρο κι όχι να τον θυμόμαστε μόνο σε περιόδους μεγάλων αθλητικών γεγονότων, όπως οι Ολυμπιακοί, οι Ευρωπαϊκοί και σε λίγα χρόνια οι Μεσογειακοί αγώνες. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να κάνω περίπατο με τον πατέρα μου και με την οικογένειά μου στο πάρκο 'Ανδρέα Βαλαχή' αναμένοντας τις όποιες θετικές παρεμβάσεις στο άλλο πάρκο, που αν του έχει δοθεί κάποιο όνομα και δεν το γνωρίζω συγχωρήστε με!!

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

'Οταν οι εικόνες μιλούν...

Η σχέση της πόλης μας με το πράσινο




Νησίδες χωρίς πράσινο

Πεζόδρομοι στην κυριαρχία του τσιμέντου

Πεζοδρόμια που φιλοξενούν ζαρτινιέρες με τούγιες αντί για δέντρα
Τα σιδερένια δέντρα που στολίζονται μια φορά το χρόνο, αλλά "κοσμούν" την πόλη όλο το χρόνο

α..ΕΛΙΑ-ΨΩΜΙ/ β.ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ -το νερό πηγή ενέργειας (προγράμματα περιβαλλοντικής εκπ/σης) -του Ματζίρη Κωνσταντίνου , δασκάλου

ΕΛΙΑ - ΨΩΜΙ


Στα πλαίσια της ενασχόλησής μας με το θέμα ελιά και ψωμί συνεργαστήκαμε με το Μουσείο Μηλεών και δανειστήκαμε τις σχετικές μουσειοσκευές , όπου εκτέθηκαν και στις μικρότερες τάξεις του σχολείου μας .Συγκεκριμένα οι δάσκαλοί μας μας έδειξαν σε διαφάνειες αλλά και σε μεγεθυμένες φωτογραφίες τις απαραίτητες διαδικασίες παραγωγής σταριού και παρασκευής ψωμιού , όπως όργωμα - σπορά - θερισμό - αλώνισμα - λίχνισμα - κοσκίνισμα - άλεσμα - ζύμωμα , καθώς και τους χώρους που λαμβάνουν μέρος οι παραπάνω εργασίες .Έγινε ιστορική αναδρομή στους παραδοσιακούς τρόπους οργώματος , θερίσματος , ζυμώματος και φουρνίσματος σε σπιτικούς φούρνους .Είδαμε τα παλιά σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές για να ζυμώσουν το σπιτικό ψωμί , όπως τη σκάφη για το ζύμωμα , τον πλάστη , το κόσκινο , την πινακωτή κ.ά.Στο μάθημα των Τεχνικών ζυμώσαμε και φτιάξαμε παραδοσιακές κοκόνες και βλάχους , με την ευκαιρία του εορτασμού των άγιων ημερών του Πάσχα , προσθέτοντας κι αλάτι για να συντηρηθούν . Με τον ίδιο τρόπο φτιάξαμε και φάτνες τα Χριστούγεννα .Με ανάλογο τρόπο εργαστήκαμε και για την ελιά , γνωρίζοντας τα παραδοσιακά λιοτρίβια και τους τρόπους με τους οποίους λειτουργούσαν και βλέποντας μέσα στην αίθουσα διάφορα σκεύη που λειτουργούσαν με το λάδι , όπως το λαδοφάναρο και το λαδωτήρι αλλά και μαθαίνοντας και τι άλλα προϊόντα παρασκευάζουμε από το λάδι , όπως για παράδειγμα το σαπούνι .Στις 11 Μαϊου 1998 πήγαμε εκδρομή στις Μηλιές και επισκεφτήκαμε το εκεί Μουσείο , όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να θαυμάσουμε από κοντά τα όσα είχαμε γνωρίσει στην τάξη μας , αλλά και να δούμε κατά τη διαδρομή τους απέραντους ελαιώνες όπως και λιγοστούς δυστυχώς παραδοσιακούς φούρνους που φιλοξενούν τα σπίτια του χωριού .Στο τέλος του σχολικού έτους , στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων , θα ετοιμάσουμε και θα παρουσιάσουμε κουκλοθέατρο για τους μαθητές των μικρότερων τάξεων , με θέμα την ελιά και το ψωμί , ώστε μέσα από το γέλιο και τηδιασκέδαση να καταλάβουν κι αυτοί πώς φτάνουν τα απαραίτητα αυτά προϊόντα στο σπίτι μας .Σας προσκαλούμε να έρθετε !!!Ευχαριστούμε!!!



ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ - ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ



Εφοδιασμένοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό , όπως σημειωματάρια - μαγνητόφωνο - φωτογραφικές μηχανές - υλικά ζωγραφικής - βιβλία , καθώς και τις ατομικές επισκευές μας ξεκινήσαμε οι Ε΄ και Στ΄ τάξεις για το Μουζάκι , όπου θα φιλοξενούμασταν από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.)Προετοιμασμένοι για να ασχοληθούμε με το θέμα «Υγρότοποι - Το νερό ως πηγή ενέργειας» , ξεκινήσαμε από το Βόλο στις 19 Νοεμβρίου 2000 και μετά από μία στάση στα Φάρσαλα φτάσαμε στο Κέντρο , όπου αφού τακτοποιήσαμε τα πράγματά μας κι αφού μας ενημέρωσαν για τα βασικά του προγράμματος , φάγαμε και ξαπλώσαμε .Ενημερωθήκαμε για την λειτουργία του Κέντρου , την περιοχή , τους υγρότοπους και τα έργα εκτροπής του Αχελώου .Κατόπιν αφού χωριστήκαμε σε ομάδες και προγραμματίσαμε τις υποχρεώσεις μας , επισκεφθήκαμε τον ποταμό Πάμισο με τα πόδια .Ταξινομήσαμε τις παρατηρήσεις μας , τις καταγραφές μας καθώς και τα δεδομένα της διαδρομής .Οι δάσκαλοι του προγράμματος μας ενημέρωσαν κατά τον καλύτερο τρόπο για την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό . Ακόμη προσανατολιστήκαμε με τη βοήθεια χαρτών και πυξίδων . Κατά την πρώτη μας περιήγηση δεχτήκαμε πληροφορίες και για άλλα ιστορικά και τουριστικά στοιχεία.Αφού φτάσαμε στη σήραγγα εκτροπής του Αχελώου ,ακολούθησε ενημέρωση για το σκοπό και την αναγκαιότητα της εκτροπής του Αχελώου καθώς και της κατασκευής του φράγματος του Μουζακίου . Μας έθεσαν επίσης και τον προβληματισμό για την προστασία της περιοχής και μας έδωσαν με πολλούς τρόπους να κατανοήσουμε την αλληλεπίδραση ανθρώπου και περιβάλλοντος . Εκεί βγάλαμε κι αρκετές φωτογραφίες .Τη δεύτερη ημέρα επισκεφτήκαμε την Τεχνητή λίμνη του Πλαστήρα για να αναγνωρίσουμε τη Χλωρίδα και την Πανίδα των υγρότοπων .
Φυσικό ήταν να εμπνευστούμε για καλλιτεχνικές εργασίες . Επισημάναμε τις κυριότερες διαφορές μεταξύ ποταμού και λίμνης και συζητήσαμε για την τροφική αλυσίδα. Μελετήσαμε τους κινδύνους πουαπειλούν τους υγρότοπους και ανακαλύψαμε τις αξίες του υγρότοπου για τον άνθρωπο κάνοντας ορισμένες προτάσεις . Η μαγευτική εικόνα του χιονισμένου τοπίου σε συνδυασμό με τη σύντομη επίσκεψή μας στη Μονή Κορώνας έκαναν τη διαδρομή μας ακόμη πιο ευχάριστη και πλούσια .Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφτήκαμε το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Καρδίτσας , όπου μας έγινε μια αναλυτική και πλούσια ξενάγηση απ’ τους υπεύθυνους του εργοστασίου . Κατανοήσαμε την αξία του νερού για την παραγωγή Υ/Η ενέργειας και συνειδητοποιήσαμε τις μεγάλες αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον απ’ την υδραυλική ενέργεια . Ταξινομήσαμε και αξιολογήσαμε τα στοιχεία , κάναμε εκτιμήσεις και καταλήξαμε σε συμπεράσματα .Μιλήσαμε για την εξοικονόμηση και για τις ήπιες μορφές ενέργειας , γνωριστήκαμε με αυτές και συνειδητοποιήσαμε το «ενεργειακό πρόβλημα».Το βράδυ προβλήθηκαν απ’ τους υπεύθυνους του Κέντρου διαφάνειες (σλάιτς) , βίντεο και λύθηκαν αρκετές απορίες μετά από πολλές συζητήσεις .Την τρίτη και τελευταία ημέρα παρουσιάσαμε τις εργασίες μας η κάθε ομάδα ξεχωριστά και βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες .Όταν ήρθε η ώρα να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής ξεκινήσαμε κουβαλώντας στις αποσκευές του μυαλού και της καρδιάς μας τα τόσα πολλά και χρήσιμα που μάθαμε απ’ αυτή την αξέχαστη εμπειρία μας !

Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Δραστηριότητες Σχολείων


8ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας: παρουσίαση της Μουσειοσκευής του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης «Ζωγραφίζω το δέντρο».

4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας: «Π.Κατσιρέλος»: ενημερωτική επιστολή στους γονείς για την σημασία του αστικού πράσινου και της προσπάθειας για δεντροφύτευση στην αυλή του Σχολείου.

10ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας: παρουσίαση της Μουσειοσκευής του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης «Ζωγραφίζω το δέντρο», στη Γ΄ τάξη.

13ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου: φύτευση λουλουδιών στα παρτέρια της αυλής του Σχολείου.

2ο Γυμνάσιο Βόλου: συγκεντρώθηκαν χρήματα για την αγορά μιας ελιάς, που θα προσφερθεί για τη δημιουργία ελαιώνα στον περιβάλλοντα χώρο του Πανθεσσαλικού.

Σημείωση: Η φωτογραφία εικονίζει έργο από τις συλλογές του ΜΕΠΤ (έργο της Πετρίδου Νίκης, ετών 8 )

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Του Ματζίρη Κωνσταντίνου, δασκάλου
Στα πλαίσια υλοποίησης προγραμματισμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σχολείου μας , η περιβαλλοντική και Πολιτιστική Ομάδα των Ε΄ και ΣΤ΄τάξεων του 2ου Δ. Σχ. Νέας Ιωνίας Μαγνησίας , πραγματοποίησε το τριήμερο 31/5, 1 & 2 /6/07, εκπαιδευτική εκδρομή στην Ανατολική Μακεδονία.
Σκοπός της εκδρομής αυτής ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές τους αρχαιολογικούς χώρους της Αμφίπολης και των Φιλίππων, τις φυσικές ομορφιές της Ανατολικής Μακεδονίας (λίμνη Κερκίνη και Δοϊράνη , το όρος Μπέλες κτλ.), να επισκεφθούν τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής (Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου, Ι.Μ. Ακριτοχωρίου), να γνωρίσουν τα σύνορα-πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας μας προς τη Βουλγαρία (Προμαχώνας) και τα Σκόπια (Δοϊράνη), τη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας (επίσκεψη στα οχυρά Ρούπελ) και τέλος να επισκεφθούν και να 'μάθουν' για τις πόλεις της Α. Μακεδονίας (Σέρρες , Δράμα, Καβάλα).
Το όλο πρόγραμμα είχε επεξεργαστεί στο σχολείο από τους μαθητές και από τους υπεύθυνους δασκάλους των παραπάνω τάξεων κ.κ Γκιοργκούδη Δούκα, Ματζίρη Κων/νο, Σουλακούδη Δήμο & Υδραίο Ιωάννη και είχε εκδοθεί σχετικό φυλλάδιο , το οποίο είχαν μαζί τους οι μαθητές κατά την επίσκεψή τους στους παραπάνω χώρους. Κοντά μας ήταν κι ο Δ/ντής του σχολείου μας κ. Αθανάσιος Ζούκας , ο οποίος μας τίμησε με τη συνοδεία του. Με ορμητήριο τη Μαθητική Εστία των Κάτω Ποροΐων, όπου κοιμούνταν, αναπαύονταν και δειπνούσαν οι μαθητές , εξακτίνωσαν τις επισκέψεις τους προς τις διάφορες περιοχές.Την πρώτη μέρα της εκδρομής επισκέφθηκαν την Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών, όπου ήρθαν σε επαφή με το πολύ παλιό μοναστήρι της περιοχής , το οποίο έκαψαν οι Βούλγαροι το 1917.
Στο μοναστήρι εντυπωσιάστηκαν από το μικρό αλλά πανέμορφο μουσείο που είχε θέμα του τη ‘συγκομιδή της ελιάς’ και 'παρασκευή του λαδιού' (παλιό λιοτρίβι) και βέβαια από τη συγκινητική προσπάθεια των γυναικών μοναχών να αναστηλώσουν το μοναστήρι.Η επίσκεψη στη λίμνη Κερκίνη ήταν μοναδική. Οι μαθητές παρατήρησαν το οικοσύστημα της περιοχής , απόλαυσαν και απαθανάτισαν με τις φωτογραφικές τους μηχανές το πέταγμα των αργυροπελεκάνων και των άλλων πτηνών της λίμνης.Η δεύτερη ημέρα περιελάμβανε επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας Αμφίπολης και των Φιλίππων καθώς επίσης και του βαπτιστηρίου.Μοναδική εμπειρία η επίσκεψη στο δυτικό τείχος της Αρχαίας Αμφίπολης και στο Αρχαιολογικό μουσείο, όπου ξεναγήθηκαν από υπάλληλο του μουσείου κι έμαθαν τόσα πολλά για την άνθηση αυτής της περιοχής στα αρχαία και ρωμαϊκά χρόνια.Ξεχωριστή ήταν η επίσκεψη στους Φιλίππους, όπου τα παιδιά θαύμασαν το αρχαίο θέατρο και τους πρωτοχριστιανικούς ναούς.
Επισκέφθηκαν επίσης τη φυλακή του Αποστόλου Παύλου καθώς επίσης και το βαπτιστήριο, όπου βαπτίστηκε η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή , η Λυδία.
Η τρίτη μέρα περιλάμβανε επίσκεψη στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (Προμαχώνας). Εκεί περνώντας στη νεκρή ζώνη με έναν Έλληνα αξιωματικό μας δόθηκαν πληροφορίες για τα σύνορά μας , τη σημασία της φύλαξής τους και λύθηκαν πολλές απορίες μαθητών.Η επίσκεψή μας όμως στα οχυρά Ρούπελ ήταν συγκλονιστική . Με τη συνοδεία του υπεύθυνου αξιωματικού μάθαμε για την κατασκευή των οχυρών από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ι. Μεταξά και το ρόλο που έπαιξαν κατά τη διάρκεια εισβολής των Γερμανών στη χώρα μας στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Εκπλαγήκαμε όλοι μας απ’ την τέλεια κατασκευή του.Μετά από μια σύντομη επίσκεψη και το προσκύνημα στην Ι.Μ. Ακριτοχωρίου πήραμε το δρόμο του γυρισμού.Κατά την επιστροφή μας επισκεφθήκαμε τη λίμνη Δοϊράνη , παρατηρήσαμε τα παραλίμνια χωριά των Σκοπίων καθώς επίσης και την άλλη πύλη εισόδου-εξόδου της χώρας μας προς το γειτονικό κράτος των Σκοπίων.Επιστρέψαμε στο Βόλο εντυπωσιασμένοι, γεμάτοι αναμνήσεις , γεμάτοι ΕΛΛΑΔΑ!!!

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Αστικό πράσινο, σιωπηλή πηγή ζωής

H φυσιογνωμία των λαών και των κοινωνιών πλάθεται, εκτός των άλλων, και μέσα από τον διάλογό τους με τον φυσικό χώρο που τους περιβάλλει.
Αλήθεια ποιος είναι ο διάλογος της πόλης μας με το πράσινο; Ποια η δική μας σχέση με αυτό; Ο Βόλος είναι αυτός που αποτυπώνεται μέσα από το φωτογραφικό φακό του Μιχάλη Πόρναλη ή οι αισθήσεις μας δέχονται από την σύγχρονη πόλη ερεθίσματα πρωτοφανή και πέραν των ορίων μεγέθους και διάρκειας;
Αντί για χώμα βλέπουμε άσφαλτο και πλακόστρωτο, αντί για δένδρα κτίρια και καλώδια, μορφές περίεργες, που τις δημιούργησαν εκ του μη όντος, άνθρωποι για άλλους σκοπούς.
Μία βόλτα αρκεί για να εντοπίσουμε τη σχέση που έχουμε αναπτύξει με το αστικό πράσινο. Στην οδό Δημητριάδος τα πεζοδρόμια ενώ εδώ και αρκετά χρόνια έχουν αποκτήσει μεγαλύτερο πλάτος, φιλοξενούν ζαρντινιέρες με τούγιες αντί για δέντρα. Στην Ιάσωνος στα σημεία που υπήρχαν δέντρα και ξεράθηκαν, αντί να φυτευτούν νέα, μπήκαν πλάκες. Στην Κ. Καρτάλη όπου τα δέντρα αυτή την εποχή φέρνουν το μήνυμα της Άνοιξης ασφυκτιούν από το τσιμέντο των πεζοδρομίων. Η οδός Φερών στα Παλιά απέκτησε πρόσφατα από την πλευρά του Σιδηροδρομικού Σταθμού καλαίσθητα πεζοδρόμια, όπου η πρόβλεψη για φύτευση δέντρων απουσιάζει, ίσως γιατί είναι «καλύτερα» να λειτουργούν ως πάρκιν αυτοκινήτων. Το πάρκο Αναύρου, παρά τις διαμαρτυρίες κατοίκων και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων απέκτησε πισίνα για χάρη του Ξενία. Μια απόφαση που υπαγορεύεται από ξενόφερτα στερεότυπα και όχι από τις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης. Τα δέντρα καρατομούνται αντί να κλαδεύονται ή οι κορμοί τους φιλοξενούν ταμπέλες και διαφημίσεις.
Τελικά ως πόλη χορτάσαμε στις μανόλιες και μπορούμε να «υπερηφανευόμαστε» για τα σιδερένια δέντρα που στολίζονται για ένα μήνα το χρόνο αλλά παραμένουν γυμνά τους υπόλοιπους. Το αντέχουμε, να βλέπουμε τέτοιες εικόνες γύρω μας; Μήπως και η ευθύνη πέρα από τις Δημοτικές Αρχές ανήκει και σε μας; Τι πράττουμε;
Για να πράξουμε πρώτα πρέπει να γνωρίσουμε. Μια ώρα επαφής με τη φύση βελτιώνει κατά 20% κατά μέσο όρο την απόδοση της μνήμης και της προσοχής. Ακόμα κι αν κάνει κρύο έξω, μια βόλτα στο πάρκο βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα προσοχής του ανθρώπου, σύμφωνα με νέα έρευνα ψυχολόγων και νευροεπιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Οι πράσινες γωνιές της πόλης γίνονται χώροι αναψυχής, χαλάρωσης και κοινωνικής συναναστροφής, διατηρούν τη βιοποικιλότητα. Ακόμα βελτιώνουν το κλίμα και αυτό επιτυγχάνεται με την επίδραση που έχουν τα φυτά στη μετρίαση της θερμοκρασίας, στην εξισορρόπηση της υγρασίας στη βελτίωση του φωτεινού καθεστώτος, στη δέσμευση της σκόνης και των αέριων ρύπων, στη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αέρα. Τα δέντρα όπως και όλα τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης που επιτελούν δεσμεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και παράγουν αντίστοιχα μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Με τον τρόπο αυτό αντισταθμίζουν το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουν οι άνθρωποι στο περιβάλλον. Ένα ώριμο δέντρο μπορεί να απορροφήσει από 2 έως και 40 κιλά CO2 το χρόνο ανάλογα με το είδος και ταυτόχρονα να απελευθερώσει το οξυγόνο που χρειάζονται τέσσερις άνθρωποι για να ζήσουν. Επίσης μειώνουν τους θορύβους προσφέρουν εμπειρίες (μυρωδιές, χρώματα, αλλαγή εποχών).
Για μια ανθρώπινη πόλη πρέπει, το 30% περίπου της πόλης να προορίζεται για χώρους πρασίνου. Οι χώροι αυτοί να είναι επίκαιρα τοποθετημένοι. Τα πεζοδρόμια να επιτρέπουν τη φύτευση μεγάλων δένδρων. Στο σχεδιασμό των κοινόχρηστων χώρων της πόλης να συμμετέχουν ειδικοί. Όχι περαιτέρω μείωση της επιφάνειας του πρασίνου, με δήθεν αξιοποιήσεις του χώρου. Αύξηση του όγκου του πρασίνου στις υπάρχουσες επιφάνειες με εγκατάσταση μεγάλων φυτών και δένδρων. Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων όπου μπορεί να γίνει για εγκατάσταση μεγάλων δένδρων και όχι ζαρντινιέρων.
Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας πήρε μία πρωτοβουλία, που έχει ως σκοπό οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι γονείς αλλά και όλοι οι πολίτες να γνωρίσουν τη σημασία του αστικού πράσινου, να ευαισθητοποιηθούν στην προστασία του και να συμμετέχουν σε δράσεις που αποβλέπουν στην αύξησή του.
Αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, ο Δήμος Ν. Ιωνίας, η ΕΚΠΟΛ, το ΚΕΤΕΑΘ και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συμμετέχουν 35 σχολεία του Νομού.

Σχολεία που συμμετείχαν στη δράση

Νηπιαγωγεία: 2ο Βόλου, 3ο Βόλου, Ειδικό Βόλου, 8ο Ν. Ιωνίας, 12ο Ν. Ιωνίας, 1ο Τσαγκαράδας
Δημοτικά: 1ο Δ. Σ. Βόλου, 4ο Δ.Σ. Βόλου, 6ο Δ.Σ. Βόλου, 13ο Δ.Σ. Βόλου, 25ο Δ.Σ. Βόλου, 27ο Δ.Σ. Βόλου, 2o Ειδικό Βόλου, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιδρύματος Ανηλίκων Βόλου, 2ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας, 4ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας «Παναγιώτης Κατσιρέλος», 6ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας, 10ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας, 2ο Δ.Σ. Αισωνίας – Διμηνίου, Δ.Σ. Αφετών, 2ο Δ.Σ. Μηλεών – Καλών Νερών, Δ.Σ. Πορταριάς «Ν. Τσοποτός», Δ.Σ. Πτελεού, 5ο Δ.Σ. Φερών – Χλόης
Γυμνάσια: 2ο Βόλου, 4ο Βόλου, 2ο Ν. Ιωνίας, Ευξεινούπολης
Ειδικής Αγωγής Β/θμιας: ΕΕΕΕΚ Βόλου, 1ο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Ν. Ιωνίας
Λύκεια: 2ο ΓΕΛ Βόλου, 4ο ΓΕΛ Βόλου, 5ο ΓΕΛ Βόλου, ΓΕΛ Βελεστίνου, 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, 4ο ΕΠΑΛ Βόλου, 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας
 
                                                                  ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Παύλος Μαβίδης
 
Στο πάνελ: Κίττας Κ., Λάζος Σ. & Τσιμπλούλης Γ.
 
 
Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην εκσρατεία για το αστικό πράσινο
Οι γραμματείς του Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας Χρυσοχού Ελένη & Γεωργούση Ελευθερία

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Εκστρατεία για το αστικό πράσινο-Πρόγραμμα δράσεων


  • Ενημερωτική αφίσα με τη χορηγία της ΕΚΠΟΛ
  • Τρίτη 7 Απριλίου 2009: Ημερίδα «αστικό πράσινο, η ανάσα της πόλης…σιωπηλή πηγή ζωής», Αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας
  • Τρίτη 28 Απριλίου 2009: Δεντροφύτευση από Γυμνάσια, Λύκεια και Σχολεία Ειδική Αγωγής της Β/θμιας, χώρος Πανθεσσαλικού
  • Πέμπτη 14 Μαΐου 2009 : Δεντροφύτευση από Δημοτικά Σχολεία, χώρος Πανθεσσαλικού
  • Δευτέρα 25 Μαΐου 2009: Γιορτάζουμε με τα Νηπιαγωγεία την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων, με δεντροφύτευση και άλλες δράσεις.


Συνδεόμαστε ηλεκτρονικά, πράττουμε συλλογικά

Στην ιστοσελίδα:
http://gerasimostsibloulis.blogspot.com Περιβάλλον & Πολιτισμός
  • μπορείτε να κάνετε τη δική σας ανάρτηση με τις δράσεις του Σχολείου σας, που σχετίζονται με την εκστρατεία της αύξησης του αστικού πράσινου, καθώς και τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις σας για το περιβάλλον.
  • Παρακαλούνται οι συνάδελφοι να επικοινωνήσουν με το Κ.Π.Ε. (Τσιμπλούλη Γεράσιμο), για να παραλάβουν τις αφίσες.
  • Η αγορά των δέντρων μπορεί να γίνει είτε με δική σας πρωτοβουλία είτε με συνεννόηση με την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ν. Ιωνίας.
  • Τις δράσεις που οργανώνετε με το Σχολείο σας, καλό είναι να δημοσιοποιούνται στον Τοπικό τύπο με την ένδειξη «εκστρατεία για το αστικό πράσινο, μια πρωτοβουλία του Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας»

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Συνδεόμαστε ηλεκτρονικά-πράττουμε συλλογικά

Ποιοι μπορούν να γίνουν συγγραφείς στο παρόν ιστολόγιο

Οι εκπαιδευτικοί των Σχολείων που συμμετέχετε στην εκστρατεία για την αύξηση του αστικού πράσινου στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου- Ν. Ιωνίας, μπορείτε να γίνετε συγγραφείς στο παρόν ιστολόγιο.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gerasimostsibloulis@gmail.com δηλώνετε μαζί με τα στοιχεία σας (όνομα, σχολείο, email) την επιθυμία σας να γίνετε συγγραφείς στο ιστολόγιο «Πολιτισμός και Περιβάλλον».
Στο προσωπικό σας email θα σας έρθει πρόσκληση από τον Τσιμπλούλη Γεράσιμο.
Στη συνέχεια θα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα που θα σας δίνει η πρόσκληση.
Στο παράθυρο διαλόγου θα συμπληρωθούν τα πεδία όνομα χρήστη (αυτό που επιθυμείτε να παρουσιάζεται στις αναρτήσεις) και κωδικό πρόσβασης.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται κάνοντας κλικ στο πεδίο «αποδοχή πρόσκληση».
Οι σκέψεις, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις σας για το περιβάλλον, οι εργασίες των μαθητών σας μπορούν να αναρτηθούν εδώ!

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ...λύση ή πρόβλημα;;;

του δασκάλου Ματζίρη Κωνσταντίνου
Στο εντεινόμενο πρόβλημα της δραματικής κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων προτάθηκαν τα βιοκαύσιμα ως μια απάντηση, που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα λύσουν σε ένα μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της έλλειψης καυσίμων.
Κατά μια απλή εξήγηση φυτά που δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα , κατόπιν μετατρέπονται σε καύσιμη ύλη, για να δεσμευτούν με τη σειρά τους από τα καλλιεργούμενα φυτά ως διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή θεωρείται «πράσινη» ενέργεια χωρίς κατάλοιπα και οποιαδήποτε εξάρτηση απ’ τους μεγαλοκαρχαρίες του πετρελαίου.
Όμως εδώ υφίσταται ένα ηθικό -και όχι μόνο -δίλλημα . Με το να διαθέτουμε καλλιεργήσιμη γη για μαζική παραγωγή βιοκαυσίμων, δεν καταδικάζουμε τον πληθυσμό των αναπτυσσόμενων χωρών σε πείνα; Δεν οδηγούμε τις τιμές των τροφίμων στα ύψη; Δεν σπαταλούνται μεγάλες ποσότητες νερού ; Δεν εκδιώχνονται ιθαγενείς πληθυσμοί από τη γη τους;
Ήδη παγκοσμίως η διαθέσιμη καλλιεργήσιμη γη μετατρέπεται σε τεράστιες μονοκαλλιέργειες ενεργειακών φυτών. Άμεση επίπτωση είναι η αύξηση των τιμών, η μείωση των θέσεων εργασίας και ο ακραίος συγκεντρωτισμός γης και εισοδήματος. Καταστρέφονται κυρίως τα παρθένα δάση της τροπικής ζώνης -πνεύμονες απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα- εφόσον αποψιλώνονται, για να φιλοξενήσουν τις εν λόγω μονοκαλλιέργειες. Προσβάλλεται έτσι η αγροτική βιοποικιλότητα από την οποία εξαρτάται ο κύκλος του νερού, του αζώτου, η φυσική γονιμότητα και η αειφορία.
Μήπως κάτι ανάλογο δε συνέβη και στη χώρα μας με τις μεγάλες βιομηχανικές μονοκαλλιέργειες καπνού, που ναι μεν απέφερε τεράστια κέρδη στις βιομηχανίες αλλά δεν κατέστρεψε τα γόνιμα και πλούσια εδάφη με την παρατεταμένη χρήση λιπασμάτων και φαρμάκων ; Δεν εξάντλησε και μόλυνε τον υδροφόρο ορίζοντα; Κι όλα αυτά γιατί δεν υπήρχε το κράτος να ελέγχει τους αγρότες αυτούς , που απαξίωσαν τις δοκιμασμένες εδώ και χιλιάδες χρόνια γνώσεις των προγόνων τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν σήμερα να ξεφύγουν από την αλλοτρίωση της χημικής καλλιέργειας!!
Ναι σύμφωνοι χρειάζεται επειγόντως να προβούμε σε ‘πράσινες’ και οικολογικές λύσεις , αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί σε ότι μας πασάρεται . Επιχειρηματολογώντας να αναφέρω τους ενδοιασμούς μου κατά πόσο οικολογικό είναι το ανακυκλωμένο χαρτί αν παράγεται από δάση μεταλλαγμένης λεύκας ,που απαιτεί τεράστια ποσά για την ανακύκλωσή του! Δεν γνωρίζω επίσης αν τα ξύλινα έπιπλα είναι όντως φιλικά στο περιβάλλον, όταν προέρχονται από εκχερσώσεις τροπικών δασών! Επίσης πόσο οικολογικές είναι οι βιοδιασπώμενες σακούλες από καλαμπόκι, αφού στην περίπτωση αυτή το καλαμπόκι είναι μεταλλαγμένο;
Πιστεύω ότι χρειάζεται μια πιο προσεγμένη επανάσταση για να σώσουμε τον πλανήτη μας με πιο προσεκτικές μεθόδους και χωρίς να λύνουμε προβλήματα και να δημιουργούμε άλλα ίσως και περισσότερα.. Βέβαια καλό είναι να αρχίσουμε ο καθένας από μας αποκτώντας οικολογική συνείδηση από τα αυτονόητα αλλά μη πραγματοποιήσιμα. Κι αναφέρομαι σε απαράδεκτες ατομικές ενέργειές μας , που πρέπει να τις αποβάλλουμε, όπως το πέταγμα σκουπιδιών από το παράθυρο του αυτοκινήτου, μέχρι και το κουμπί της τηλεόρασης που μένει ανοιχτό γιατί βαριόμαστε να σηκωθούμε από τον καναπέ.
Μόνο με την απαιτούμενη παιδεία και με το σεβασμό όλων μας , αρχής γενομένης από τις κυβερνήσεις των κρατών και ακολούθως όλων των πολιτών, απέναντι στον ήλιο, το νερό, τον αέρα και γενικότερα τη φύση θα δούμε άσπρη μέρα και θα σώσουμε τον πλανήτη μας!!!