Η λίστα ιστολογίων μου

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Το σπίτι των παιδιών


Το σπίτι των παιδιών είναι ένα εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά δημοτικού. Επεξεργάζεται θέματα που συνδέονται με την παιδική επιθετικότητα και την πρόληψή της. Το υλικό βασίζεται στη βιωματική προσέγγιση και χρησιμοποιεί δραστηριότητες ενεργητικής μάθησης.

Ξεκινήσαμε την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου. Στην πρώτη συνάντηση αφού οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες με τυχαίο τρόπο, συζήτησαν τι βοηθά μια ομάδα παιδιών να γίνει μια καλή παρέα και τι εμποδίζει μια ομάδα παιδιών να γίνει παρέα. Στη συνέχεια κατέγραψαν, ζωγράφισαν και παρουσίασαν τις απόψεις τους.

  • Για να γίνει μια ομάδα παιδιών καλή παρέα χρειάζεται: συνεργασία, αγάπη, ενδιαφέρον για τον άλλον, κατανόηση, υπομονή, σεβασμός, πνεύμα συμφιλίωσης και ομαδικότητας.
  • Εμποδίζει τα παιδιά να γίνουν μια καλή παρέα: ο εγωισμός, η ζήλια, ο ανταγωνισμός, η επίθεση, η κακία, η υπερηφάνεια, ο ρατσισμός-η εικόνα του άλλου, η κόντρα, τα νεύρα.
 


Την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου, τα παιδιά χωρισμένα σε τέσσερις ομάδες είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν σε μεγάλες κόλλες χαρτιού το σπίτι που θέλουν.


Πώς δούλεψαν μέσα στις ομάδες; Μοίρασαν ρόλους και δουλειές; Τι πήγε και τι δεν πήγε καλά;

-Να σε βοηθήσω;
-Αν μπορείς…

  • Θα σου πετάξω τη γόμα.
  • Τι λες μωρέ, άντε τώρα…
  • Κύριε, με βρίζει…
  • Κάνε εσύ…
 

 
 
Χρειάζεται πολύς δρόμος, για να αφήσουμε πίσω μας νεύρα, ένταση, εγωισμό και προστακτική, κάθε φορά που καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας μια ομαδική εργασία…

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Γενέθλια στην τάξη...

 
 
Σήμερα μια ευχάριστη έκπληξη με περίμενε. Οι μαθητές μου ετοίμασαν party για τα γενέθλια μου. Μία τούρτα με 50 κεράκια ήταν πάνω στην έδρα, ενώ μπαλόνια και ζωγραφιές με ευχές έδιναν μια ξεχωριστή γιορτινή νότα στην αίθουσα.
Ευχαριστώ τους μαθητές και τις μαθήτριες της τάξης μου καθώς και τους γονείς γι' αυτήν την όμορφη έκπληξη.
 

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

'Ενα κουτί....από το ΜΕΛΙΝΑ

 
Ένα κουτί ξεχωριστό ήρθε στην τάξη. Ήταν από το πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ-Εκπαίδευση και Πολιτισμός.
Την περίοδο 1995-2001, εφαρμόστηκε το πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ σε 92 Δημοτικά σχολεία διάσπαρτα σε όλη την ελληνική επικράτεια και σε δύο επί πλέον Δημοτικά σχολεία της Κύπρου. Το Σχολείο μας ήταν το μοναδικό σχολείο της Μαγνησίας που συμμετείχε σ’ αυτό το πρωτοπόρο-καινοτόμο πρόγραμμα.
Το υλικό που υπάρχει από τότε μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε εκπαιδευτικές δράσεις, όπου ο πολιτισμός και εκπαίδευση είναι δύο άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους έννοιες.
Αλλά ας δούμε τι είχε μέσα το κουτί. Είχε 9 σακουλάκια που έκρυβαν «μικρούς θησαυρούς», ένα γλυκόλαλο καμπανάκι, ένα κομμάτι από ακατέργαστο αμέθυστο, μια ξύλινη σβούρα, γυάλινες χάντρες, κοχύλια, αμύγδαλα, ένα μικρό σταμνάκι, η «καρδιά» ενός ρολογιού κι ένα «ασημένιο» ρόδι.
Οι μαθητές σε ζευγάρια πήραν από ένα σακουλάκι. Το άνοιξαν και είδαν μόνο αυτοί το περιεχόμενό του. Στη συνέχεια προσπάθησαν να φτιάξουν ένα αίνιγμα-μάντεμα για το αντικείμενο που είχαν.
Με λίγη προσπάθεια και πολύ κέφι τα μαντέματα έγιναν…

 ·         Κάνει τικ-τακ αλλά καρδιά δεν είναι. Τι είναι;

·         Γύρω-γύρω γυρνάει και σε λίγο σταματάει.

·         Είναι άσπρα λαμπερά, ωραία και φωτεινά, μα δεν είναι ακριβά; Τι είναι;

·         Κρέμεται από λαιμό και ήχο βγάζει δυνατό.

·         Στη θάλασσα πηγαίνω και για συλλογή τα μαζεύω.

·         Το όνομά μου έχει μεθυσμένο αλλά μεθυσμένο δεν είμαι.

·         Είναι μέλι, είναι γλύκα μες στο κτήμα θα τα βρεις.

         Κράτησέ με, στην πηγή πήγαινέ με, γέμισέ με κι ύστερα από κει νερό πιες.

 

Η συνέχεια ήταν: ο κάθε μαθητής διαλέγει ένα αντικείμενο και φτιάχνει μια ιστορία σαν παραμύθι.

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Κοπή βασιλόπιτας


 
Την Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013, κόψαμε στην τάξη βασιλόπιτα για την καλή χρονιά. Την βασιλόπιτα μας την προσέφερε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας. Και του χρόνου...