Η λίστα ιστολογίων μου

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Εκδήλωση για τη ζωγράφο Αγγελική Κούρκουλου



Τα συστεγαζόμενα δημοτικά σχολεία 5ο και 11ο της Ν. Ιωνίας παρουσίασαν την Παρασκευή 8 Ιουνίου ένα αφιέρωμα στη ζωγράφο Αγγελική Κούρκουλου. Στην αρχή οι μαθητές της  Γ΄  τάξη του 11ου παρουσίασαν σαν παραμύθι τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία της ζωγράφου. «Γεννήθηκε μια μέρα του Ιούνη στο νησί των Φαιάκων, την Κέρκυρα. Στο χωριό της έζησε την ομορφιά της φύσης που έγινε και  το πιο σημαντικό ερέθισμα για τη ζωγραφική της. Το ηλεκτρικό ρεύμα  άργησε να πάει στο χωριό της και σαν το σκοτάδι έπεφτε οι σκιές γινόταν παραμυθένιες φιγούρες, ξωτικά και νεράιδες, ενώ τ’ αστέρια τ’ ουρανού πολύτιμα πετράδια.
Ο πατέρας της την ταξίδευε στη μαγεία της ζωγραφικής, κάθε φορά που τον έβλεπε να σκιτσάρει πάνω στα πακέτα τσιγάρων «Καρέλια». Ήξερε με λίγες και γρήγορες  μολυβιές να δίνει ζωή στο ασήμαντο χαρτί…
Η μικρή Αγγελική δεν είχε τελάρα, δεν είχε ακουαρέλες και χρώματα, δεν είχε υλικά και πινέλα, αλλά είχε την τύχη να έχει στο πατρικό της μια μεγάλη βεράντα. Ναι μια βεράντα δίχως πλακάκια στρωμένη με λείο τσιμέντο.
Στο χωριό της παλιά δεν είχαν πλακάκια και έβαζαν στο πάτωμα ένα κόκκινο χρώμα ή πράσινο ανάλογα με τα γούστα του καθενός. Το δικό της πάτωμα  ήταν κόκκινο, πολύ καλά γυαλισμένο και  η επιφάνειά του επίπεδη. Εκεί, με ένα κομμάτι από σπασμένο μαλακό κεραμίδι, έκανε τις νεράιδες της, τα ξωτικά της. Εκεί τα τοπία, το σύμπαν, όλα, ότι έβλεπε ή φανταζόταν».
Στη συνέχεια έγινε αναφορά στο πρόγραμμα: η Ζωγραφική Τέχνη έρχεται στο σχολείο.
«Από τα μέσα του Μάρτη του 2012 η ζωγράφος Αγγελική Κούρκουλου επισκέφτηκε το σχολείο μας για να δημιουργήσει μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες μία σειρά πινάκων με θέμα τις 4 εποχές.
Εδώ και αρκετά χρόνια οι πράσινοι πίνακες, όπου γράφαμε με την κιμωλία, έδωσαν τη θέση τους στους άσπρους πίνακες μαρκαδόρου.
Οι πράσινοι πίνακες άφησαν  τις αίθουσες διδασκαλίας. Έχασαν τους φίλους τους, την κιμωλία και το σφουγγάρι κι έπαψαν για πάντα να δέχονται  στην επιφάνειά τους λέξεις  και αριθμούς. Μπήκαν στους διαδρόμους του σχολείου και απέκτησαν νέα χρήση, ως πίνακες ανακοινώσεων ή ταμπλό  που φιλοξενούν φωτογραφίες της σχολικής ζωής και έργα μαθητών.
Ήρθε η ώρα οι τέσσερις από τους δέκα να αλλάξουν μορφή.  Θα δεχτούν χρώματα και σχήματα και θα μετατραπούν  από τους μαθητές- μικρούς «ζωγράφους» και με την καθοδήγηση της Αγγελικής Κούρκουλου σε μοναδικά έργα τέχνης.
Ο πρώτοι πίνακες, με θέμα την άνοιξη και το καλοκαίρι, είναι έτοιμοι. Θα ακολουθήσει το φθινόπωρο και ο χειμώνας…
Ευχαριστούμε τη ζωγράφο Αγγελική Κούρκουλου για την εθελοντική της προσφορά. Είναι ένα δώρο αγάπης για το Σχολείο μας».
Ακολούθησε ένα μουσικό πρόγραμμα με τους μαθητές/τριες του Δ1΄του 5ου με τραγούδια της θάλασσας και του καλοκαιριού.
Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή επαίνου και την προσφορά δώρων προς τη ζωγράφο.


Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα για το περιβάλλον


Την Τρίτη 5 Ιουνίου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον, οι μαθητές και οι μαθήτριες  της Γ΄ τάξης του 11ου την πρώτη ώρα απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο και στη συνέχεια έκαναν εξόρμηση και καθάρισαν το πάρκο που βρίσκεται δίπλα από το σχολείο. Την τελευταία διδακτική ώρα παρακολούθησαν κουκλοθέατρο με το έργο «στη χώρα του Σκουπιδιστάν», με περιβαλλοντικά μηνύματα.

Το ερωτηματολόγιο

Αντί να τα πετάξεις τι μπορείς άλλο να τα κάνεις;

·        Το παλιό σου μπλουζάκι που δε σου κάνει πια;

·        Το ξερό ψωμί που υπάρχει στην ψωμιέρα του σπιτιού σου;

·        Το κολατσιό που περίσσεψε;

·        Περιοδικά και εφημερίδες που οι μεγάλοι έχουν διαβάσει;
·        Ένα βιβλίο που έχεις διαβάσει;
Το περιβάλλον θέλει λίγα από όλους μας…
Τι κάνω εγώ στο σχολείο
·  Πετώ τα σκουπίδια στο καλάθι της τάξης ή στους κάδους της αυλής.
·  Σβήνω το φως, όταν βγαίνω από την τάξη μου.
·         Δεν αφήνω τη βρύση να τρέχει άσκοπα κάθε φορά που την ανοίγω για να πιω νερό.